Osim što je izdašan, sočan i fin, ovaj će vas visokoproteinski hljeb dugo držati sitima. Slobodno ga jedite za doručak uz pečena jaja ili omiljenu šunku, namažite ga sirnim namazom ili na njega složite avokado koji ste samo malo posolili i popaprili.
Proteinski hljeb – sastojci:
300 g posnog sira
100 g mljevenih badema
100 g usitnjenih lanenih sjemenki
125 g usitnjenih zobenih pahuljica
1 kašičica soli
6 g praška za pecivo (pola vrećice)
8 bjelanjaka
2 kašike sezama
2 kašike bučinih sjemenki (po želji)
2 kašike suncokretovih sjemenki (po želji)
Proteinski hljeb – priprema:
U dubljoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: mljevene bademe, usitnjeni lan, zobene pahuljice, sezam, sol, prašak za pecivo te sjemenke.
Dodajte lagano zapjenjene bjelanjke i posni sir pa dobro izmiješajte. Duguljasti kalup za hljeb obložite papirom za pečenje pa istresite smjesu.
Poravnajte kašikom, posipajte još malo sezamom pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite 50-60 minuta. Kad je hljeb pečen, istresite ga na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi pa ga tek onda režite.
Izbacite iz prehrane bijeli hljeb i u kratkom vremenu uočite koje su najčešće tri promjene koje se događaju kada prestanete jesti bijeli hljeb – zamijenite ga proteinskim hljebom i uživajte u svakom zalogaju.
Ako ipak želite u hljeb ubaciti i brašno, provjerite koje je brašno najbolje za koju vrstu hljeba. Provjerite i naš recept za najbolji hljeb iz zdjele, a u nastavku pronađite još ideja za zdravi zalogaj, piše Zadovoljna.hr.
(Vijesti.ba)