Prva među njima i ona koju svakome preporuča uvesti u svakodnevicu je jutarnje ispijanje napitka od svježeg đumbira. Isprva ga je prakticirala samo povremeno, i to kada bi osjetila nadolazeću prehladu, no s vremenom je otkrila kako su njegovi benefiti puno veći od same potpore imuniteta, a toliko ju je oduševio svojim blagotvornim učincima da ga je uvela u svoju dnevnu rutinu koju ne preskače.
“Mnogobrojni su benefiti konzumacije đumbira – posebno ako to radite svaki dan. Đumbir je izvana nezamjetna, neugledna biljka, no iznutra skriva širok spektar medicinski učinkovitih sastojaka”, objašnjava dr. Roman Huber, voditelj Univerzitetskog centra za naturopatiju u njemačkom Freiburgu i dodaje:
“Iz ovih razloga, ovo je lijek koji se često koristi u naturopatiji”.
Kako stručnjaci kažu, đumbir sadrži svojstva koja stabiliziraju vrijednosti šećera u krvi. Žudnja za hranom, posebno slatkim, te popodnevni pad energije često su posljedica neuravnoteženog šećera u krvi – neugodna pojava s kojom je većina nas upoznata. Đumbir, pak, djeluje na stabilizaciju inzulina, snižava holesterol, podupire unos glukoze u ćelijama i povisuje inzulin – ovo se svojstvo trenutno istražuje kao terapijski pristup za pacijente s dijabetesom tipa 2.
Kontrola skokova i padova šećera u krvi je važna, i to ne samo za upravljanje težinom, nego i za održavanje optimalnog nivoa energije što rezultira manjim osjećajem umora i pozitivnijim načinom funkcioniranja kroz dan.
U ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir se već dugo koristi kao lijek. Do danas, glas o njegovim benefitima se proširio pa su tako primjerice, kapsule s ekstraktom đumbira postale široko dostupne, a obično se koriste za jačanje imuniteta.
I zaista, đumbir je pun brojnih svojstava koja podupiru imunitet: bogat je željezom, magnezijem, vitaminima B6 i C, cinkom i antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja i propadanja. Isto tako, pun je antibakterijskih i protuupalnih svojstava, te potiče cirkulaciju krvi u sluznicama što pomaže dišnom sistemu u ispiranju toksina.
Đumbir pomaže u problemima s plinovima i nadutosti, no potrebno ga je konzumirati svakodnevno kako bi imao dugoročan učinak. Đumbir pomaže ubrzati protok hrane kroz probavni trakt, potiče pražnjenje želuca i štiti mikrobiom crijeva. Također može pomoći u ublažavanju mučnine, te se u ove svrhe može koristiti i tako da se jednostavno pojede komadić svježeg đumbira.
“Nakon čitanja o svim benefitima uzimanja svježeg đumbira svaki dan, morala sam se uvjeriti sama”, kaže Maria Goldbach i dodaje:
“Opskrbila sam se bočicama pića od hladno prešanog đumbira iz lokalne trgovine zdrave hrane i započela svoj test: pila sam po jednu svaki dan, cijeli mjesec”.
“Prvo jutro primijetila sam da se osjećam osvježeno i budnije. Priznajem, osjetila sam ljutinu dok sam gutala piće od đumbira, no ipak je on sam po sebi lagano paprenog, ljutkastog okusa. Nakon prve sedmice, zavoljela sam taj jutarnji nalet energije koji mi je davao. Isto tako, osjećala sam se energičnije i budnije tokom dana – i psihički i fizički. Ovo poboljšanje osjećala sam i idućih nekoliko sedmica, a primijetila sam i smanjenje žudnje za slatkišima u popodnevnim satima”, prepričava Maria.
Dodala je i kako je nakon prvog mjeseca uzimanja đumbira znala da želi nastaviti i dalje, jer dobrobiti su bile velike. Bila joj je poboljšana energija i koncentracija tokom dana i manje se živcirala, što je rezultiralo većom produktivnošću.
Naglasila je i da osjeća da joj je sada imunitet jači, budući da je provodila vrijeme pokraj kolege s prehladom, no ona ju nije dobila, dok bi se ranije uvijek razboljela. No, svjesna je da niti đumbir nije svemoguć i preporučuje ga ukomponirati u zdravu i izbalansiranu prehranu, uz dnevne aktivnosti, tjelovježbu i sveukupno zdrave navike.
(Vijesti.ba)


