Facebook Twitter Instagram
    Ponedjeljak, 23 Maja
    • O nama
    • Kontakt
    • Marketing
    • Polica privatnosti
    Facebook Twitter Instagram LinkedIn VKontakte
    Glas Krajine | Informativni portal
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Svijet
      • Regija
      • BiH
      • USK
      • Crna hronika
      • Humanitarne akcije
    • Politika
    • Sport
    • Magazin
      • Showbiz
      • Ljepota i zdravlje
      • Žuta štampa
    • Scitech
    • Zanimljivosti
    Glas Krajine | Informativni portal
    You are at:Home»Zanimljivosti»Nekoliko zanimljivosti o kečapu koje bi vas mogle iznenaditi!
    Zanimljivosti 14. Avgusta 2018.

    Nekoliko zanimljivosti o kečapu koje bi vas mogle iznenaditi!

    14. Avgusta 2018.
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter Email WhatsApp

    Sama riječ kečap zapravo dolazi od izraza “ke-tsiap“, stare riječi kojom su stanovnici jugoistočne Azije opisivali riblji umak.

    Njegovo ime danas varira ovisno o državi, međutim kineski moreplovci koji su ga popularizirati u toj regiji zvali su ga “ke-tsiap“. Kada su Europljani počeli posjećivati ovo područje u 17. stoljeću, jednostavno su prihvatili taj naziv.

    Rana verzija kečapa posebno je oduševila Britance, budući da se pripremala na isti način kao i današnji riblji umaci – soljenjem i fermentiranjem inćuna. Britanci su ke-tsiap ponijeli u svoju domovinu i počeli eksperimentirati dodajući razne sastojke, poput piva gljiva, oraha, kamenica… Tijekom 18. i dijelom 19. stoljeća gotovo svaki kuhar u Britaniji imao je svoj recept za pripremu kečapa. Zanimljivo je da se rajčica u ovim kombinacijama još uvijek pojavljivala vrlo rijetko.

    Izostavljanje rajčice iz ranih recepta danas se može činiti kao veliki propust. Rajčice su bogate glutamatom (zaslužnog za umami okus) stoga se čine kao očit dodatak inćunima ili gljivama. Razlog za ovaj propust mogao bi ležati u činjenici da se u to doba vjerovalo kako su rajčice povezane s otrovnim biljem. S druge strane, možda su tadašnji stanovnici jednostavno bili zadovoljni kečapom od gljiva, koji još uvijek postoji u Velikoj Britaniji.

    Do kraja 19. stoljeća kečap od rajčice zauzeo je čvrsto mjesto među gustim začinima u Britaniji i Americi. Konačno, čovjek imenom Henry J. Heinz kečapu je dodao ocat i šećer i to u omjeru u kojem se koriste čak i danas. Iako je te sastojke dodao kako bi kečap na polici dulje trajao, ovaj recept bio je pun pogodak. Stoga ne čudi da je upravo Heinz danas jedan od vodeći brendova kada je riječ o proizvodnji kečapa.

    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Previous ArticleGlumac Mark Wahlberg oduševio komentarima za svoju ženu
    Next Article Sljedeći članak

    Povezani članci

    U prva dva mjeseca ove godine povećana proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u FBiH

    26. Marta 2022.

    U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

    26. Marta 2022.

    Ljetno računanje vremena ove godine počinje 27. marta

    19. Marta 2022.
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    Ne propustite

    NK Čelik: Navijači FK Sarajevo su napravili veliku štetu na stadionu Bilino polje

    KUCZ KS osigurala skoro 3,5 miliona KM za službe zaštite i spašavanja

    Zdravstveni zvaničnici: Rizik od širenja majmunskih boginja veoma nizak

    Uebber: Njemačka pruža punu podršku održavanju Općih izbora u BiH

    Don't Miss

    NK Čelik: Navijači FK Sarajevo su napravili veliku štetu na stadionu Bilino polje

    KUCZ KS osigurala skoro 3,5 miliona KM za službe zaštite i spašavanja

    Zdravstveni zvaničnici: Rizik od širenja majmunskih boginja veoma nizak

    Uebber: Njemačka pruža punu podršku održavanju Općih izbora u BiH

    O nama
    O nama

    Vaš izvor vijesti o životnom stilu. Misija portala GLAS KRAJINE je otvoriti medijski prostor cijele Krajine i šire, objavljujući vijesti iz svih sfera života, kulturnih i zabavnih događanja, obrazovanja i slično.

    Društveni smo, povežite se s nama:

    Facebook Twitter Instagram RSS YouTube LinkedIn VKontakte
    Najnovije

    NK Čelik: Navijači FK Sarajevo su napravili veliku štetu na stadionu Bilino polje

    23. Maja 2022.

    KUCZ KS osigurala skoro 3,5 miliona KM za službe zaštite i spašavanja

    23. Maja 2022.

    Zdravstveni zvaničnici: Rizik od širenja majmunskih boginja veoma nizak

    23. Maja 2022.
    Copyright © 2022. Designed by ThemeSphere.
    • Početna
    • Kontakt
    • Marketing
    • Polica privatnosti

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.