Za početak sedmice, savršen je trenutak da uživate u mirisnoj i sočnoj maslenici s piletinom i gljivama.
Kombinacija hrskavog tijesta, aromatične piletine i kremastog sosa od gljiva donosi dašak mediteranskog ugođaja i grčke kuhinje na vaš stol. Ovo jelo je jednostavno za pripremiti, a može biti i ukusan obrok za cijelu porodicu. Idealno za vikend, ali i za početak radne sedmice kad poželite uživati u nečemu posebnom.
Sastojci koji su vam potrebni:
Za tijesto:
- 600 g brašna
- 1 jaje
- Maslinovo ulje
- Pola kesice kvasca
- Šećer, so, topla voda
Za sos od gljiva:
- 250 g gljiva
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- Luk, vegeta, so, biber
Za nadjev:
- 500 g pilećih prsa
- 100-150 g rendanog žutog sira
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, jaje, maslinovo ulje, šećer, so i toplu vodu. Zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji najmanje 2 sata, povremeno ga premiješajte kako bi se dobro podiglo.
2. Piletinu narežite na tanke trake i ispržite na tavi dok ne postane sočna i zlatna. Posolite i pobiberite (po izboru).
3. Razvaljajte tijesto u krugove i na sredinu stavite pileća prsa te malo rendanog sira. Preklopite tijesto i pritisnite krajeve kako bi se tokom pečenja dobro spojili.
4. Stavite maslenice na papir za pečenje i stavite ih u prethodno zagrijanu rernu na 200°C. Pecite 20 do 25 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.
5. Dok se maslenice peku, na tavi pržite luk s nasjeckanim gljivama, dodajte vrhnje za kuhanje, začinite po ukusu i kuhajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.
6. Izvadite maslenice iz rerne, prelijte ih kremastim sosom od gljiva i poslužite dok su još tople.
Maslenica s piletinom i gljivama savršeno je jelo za početak sedmice, koje će vas na trenutak odvesti na sunčane obale Grčke i ispuniti vaš dom mirisima mediteranske kuhinje.
(Vijesti.ba)