Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Vatikan odlučio: Žene i dalje ne mogu biti đakonice

    5 Decembra, 2025

    Donald Trump na žrijebu za Svjetsko prvenstvo

    5 Decembra, 2025

    Bećirović uputio saučešće porodici Zdravka Maroševića

    5 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Petak, Decembar. 5
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Emily seli u Rim: Netflix otkrio prvi trailer, a drama tek počinje

      5 Decembra, 2025

      Netflix u ekskluzivnim pregovorima o kupovini imovine Warner Bros Discoveryja

      5 Decembra, 2025

      Bh. film “Blum” predstavljen u Los Angelesu, Oscar sve bliže

      5 Decembra, 2025

      Slovenija i Irska otkazale Eurosong zbog dozvole učešća Izraelu

      5 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Naučnici otkrili tajnu savršene tjestenine: Sve počinje u vodi
    Magazin

    Naučnici otkrili tajnu savršene tjestenine: Sve počinje u vodi

    9 Novembra, 2025
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Iako djeluje jednostavno, iza savršeno skuhanog tanjira špageta krije se prava nauka o hrani – precizna hemija i fizika koja određuje ukus, teksturu i lakoću probave.

    Naučnici iz Velike Britanije i Italije sada su otkrili koliko gluten, voda i so u vodi za kuhanje utiču na samu mikrostrukturu tjestenine. Njihovo istraživanje pokazalo je da upravo te komponente odlučuju koliko će pasta biti čvrsta, ukusna i zdrava.

    Za razliku od mnogih drugih jela bogatih ugljikohidratima, pasta ima nizak glikemijski indeks (GI) – što znači da ne uzrokuje nagli skok šećera u krvi.

    Stručnjaci objašnjavaju da to duguje svojoj kompaktnoj unutrašnjoj strukturi, u kojoj glutenska mreža “zarobljava” granule škroba i usporava njihovo razlaganje.

    Zbog toga tjestenina pruža duži osjećaj sitosti i stabilniji nivo energije, piše časopis Food Hydrocolloids.

    No, s porastom broja osoba koje imaju celijakiju ili osjetljivost na gluten, sve su popularnije bezglutenske verzije paste.

    Problem je u tome što takva tjestenina, napravljena od rižinog ili kukuruznog brašna, nema prirodnu “ljepilu” koju stvara gluten, pa se lakše raspada prilikom kuhanja.

    Da bi to proučili, istraživači iz britanske laboratorije Diamond Light Source koristili su rendgenske i neutronske metode (SAXS i SANS) – iste one koje se koriste u analizi kristala i biomaterijala.

    Ove tehnike omogućile su im da vide kako su raspoređeni škrob i gluten unutar tjestenine, i to bez oštećenja uzorka.

    Zahvaljujući takozvanoj kontrastnoj varijaciji, naučnici su mogli isključiti signal škroba i fokusirati se samo na glutenovu mrežu.

    Otkrili su da voda tokom kuhanja postepeno razbija strukturu škroba, što je posebno izraženo kod bezglutenske tjestenine, jer u njoj nema glutena koji bi zadržao čvrstoću.

    Zanimljivo je i da so u vodi ima dvostruki efekat – s jedne strane pomaže da pasta zadrži formu, a s druge ubrzava razgradnju škrobnih granula.

    Drugim riječima, so istovremeno stabilizuje i omekšava tjesteninu, zavisno od njenog sastava.

    U vremenu kada se hrana sve više posmatra kroz prizmu nauke i zdravlja, pasta i dalje ostaje klasik koji spaja tradiciju i tehnologiju.

    Bez obzira birate li klasične špagete ili bezglutensku verziju, jedno je sigurno – iza svakog tanjira stoji fascinantna naučna priča o vodi, toplini i uživanju u okusu.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakNajveća humanitarna katastrofa na svijetu: Šta se dešava u Sudanu?
    Sljedeći članak Petrović poručio Karanu: Djeca Semberije nisu vam neprijatelji, ali ste ih zaboravili

    Možda vas zanima

    Magazin

    Emily seli u Rim: Netflix otkrio prvi trailer, a drama tek počinje

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Netflix u ekskluzivnim pregovorima o kupovini imovine Warner Bros Discoveryja

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Bh. film “Blum” predstavljen u Los Angelesu, Oscar sve bliže

    5 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Vatikan odlučio: Žene i dalje ne mogu biti đakonice

    5 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Vatikan odlučio: Žene i dalje ne mogu biti đakonice

    5 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Vatikan odlučio: Žene i dalje ne mogu biti đakonice

    5 Decembra, 2025

    Donald Trump na žrijebu za Svjetsko prvenstvo

    5 Decembra, 2025

    Bećirović uputio saučešće porodici Zdravka Maroševića

    5 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.