Najveća pojedinačna studija o prehrani i raku crijeva do sada otkrila je kako različite namirnice i pića mogu značajno utjecati na rizik od razvoja ove bolesti.
Studija, koju je finansirala organizacija Cancer Research UK, pratila je više od 542.000 žena tokom 16 godina i analizirala povezanost između bolesti i 97 različitih proizvoda i hranjivih tvari.
Rezultati su pokazali da svakodnevna konzumacija velike čaše mlijeka može smanjiti rizik od raka crijeva za 17 posto, što se povezuje s unosom dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno.
“Ovo je najobimnija studija ikad provedena o povezanosti prehrane i raka crijeva, te ističe zaštitnu ulogu kalcija u razvoju ove bolesti”, izjavila je glavna istraživačica i epidemiologinja, dr. Keren Papier, za Daily Express.
Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika raka na globalnom nivou. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u 2020. godini dijagnostikovano je približno 1,93 miliona novih slučajeva raka debelog crijeva, što ga čini trećim najčešćim rakom u svijetu. Prema Sophiji Lowes, menadžerici za zdravstvene informacije u Cancer Research UK, više od polovice slučajeva može se spriječiti.
“Održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, uz održavanje zdrave tjelesne težine i prestanak pušenja, jedan je od najboljih načina za smanjenje rizika od raka crijeva”, istakla je, prenosi Index.hr.
Dodatno, Lowes savjetuje smanjenje unosa alkohola i crvenog mesa, te povećanje konzumacije voća, povrća i cjelovitih žitarica.
“Radujemo se daljnjim istraživanjima koja će omogućiti da još manje ljudi bude pogođeno ovom razarajućom bolešću”, zaključila je Lowes.
(Vijesti.ba)