Kandidu obično drže pod kontrolom dobre bakterije i jak imunitet.
Kandida je vrsta gljivice koja se prirodno nalazi u našem organizmu, ali problemi počinju kada se umnoži i poremeti ravnotežu u sluzokoži koja je njeno prirodno stanište (sluzokoža crijeva, usne duplje i genitalija).
Antibiotici i pretjerani stres loše utiču na dobre bakterije i imunitet i dolazi do pretjeranog rasta kandide koju nazivamo kandidijazom.
Većina blagih do umjerenih slučajeva kandidijaze će se očistiti u roku od dva do tri dana nakon završetka liječenja. Ozbiljniji slučajevi kandidijaze mogu potrajati nekoliko sedmica da se potpuno nestanu nakon tretmana.
I zato, postavlja se pitanje kako izlečiti kandidu prirodnim pute.
Tretman se zasniva na jačanju mikroflore organizma, odnosno jačanju dobrih bakterija i izgladnjele kandide. Kao što smo spomenuli, kandida se hrani šećerima i prvi korak je potpuno eliminisanje šećera iz ishrane. To ne znači samo odricanje od slatkiša, već pažljivo čitanje deklaracija na proizvodima jer šećera ima tamo gde ga ne očekujete – na primer u konzervi.
Izbjegavajte:
šećer,
ugljene hidrate – pirinač, tjestenina, krompir, kuhana mrkva, sve vrste žitarica,
alkohol i kafu,
mlijeko.
Šta je dobro jesti?
što više zelenog povrćam
povrće koje raste iznad zemlje – kelj, karfiol, tikvice, patlidžan, špinat, sve vrste zelene salate, paradajz, biber,
meso i iznutrice,
domaći kiseli kupus,
ribu i morske plodove,
jaja,
jogurt, kefir, puter,
hranu sa masnoćom, puterom ili maslinovim uljem,
koštani temeljac (za obnavljanje crijevne mikroflore) i sve vrste bistrih supa,
unosite dovoljno vode u svoje tijelo.
Začini koji se koriste za prirodno liječenje kandide:
đumbir,
kajenski biber,
kurkuma,
cimet,
kumin,
bijeli luk
Preporučuje se da ujutru popijete čašu mlake limunade u koju ste dodali đumbir i malo kajenskog bibera. Podsticat će rad crijeva i razmjenu supstanci u tijelu, piše Cleveland Clinic.
(Vijesti.ba)