Facebook Twitter Instagram
    Ponedjeljak, 23 Maja
    • O nama
    • Kontakt
    • Marketing
    • Polica privatnosti
    Facebook Twitter Instagram LinkedIn VKontakte
    Glas Krajine | Informativni portal
    • Naslovna
    • Vijesti
      • Svijet
      • Regija
      • BiH
      • USK
      • Crna hronika
      • Humanitarne akcije
    • Politika
    • Sport
    • Magazin
      • Showbiz
      • Ljepota i zdravlje
      • Žuta štampa
    • Scitech
    • Zanimljivosti
    Glas Krajine | Informativni portal
    You are at:Home»Zanimljivosti»Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze – baklavu
    Zanimljivosti 19. Avgusta 2018.

    Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze – baklavu

    19. Avgusta 2018.
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter Email WhatsApp

    Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u doba 15. stoljeća.

    Bajram je ovdje nezamisliv bez baklave, a kako se Kurban-bajram polako bliži, mi vam donosimo jedan od najboljih recepata koji postoje.

    Sastojci:

    Gotove kore (jufke) za baklavu (1 kg)

    900 g mljevenih oraha

    100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nožem)

    150 g šećera

    250 g maslaca (putera)

    100 ml ulja

    Agda:

    1 kg šećera

    voda

    limun

    ••Priprema••

    Pripremiti agdu: sipati šećer u lonac i preliti ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhati je negdje oko 20-ak minuta (jača vatra), možda i manje – agda ne smije biti pregusta (gustina treba biti između sirupa i vode). Dodati limun.

    Dodajmo i da se agda mora ohladiti prije nego što se njom zalije baklava.

    Izrezati kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći.

    Potom istopiti puter (na blagoj vatri, paziti da ne promijeni boju) i promiješati ga s uljem.

    U pleh prvo staviti tri kore koje s gornje strane premažete puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na to stavite narezane orahe. Pa onda stavljamo dvije jufke, pa smjesa puter i ulje (možete smjesu staviti na svaku koru), pa mljeveni orasi (koje smo prethodno pomiješali sa 150 grama šećera).

    Tim redoslijedom idemo do kraja.

    Na kraju, baklavu pokrijete s tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete s puterom, osim posljednje.

    Prije rezanja pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom režemo u oblik dijamanta.

    Baklava zatim ide u rernu: prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a onda je 45 minuta pečemo na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti pretamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite je peći.

    Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaknuti baklave i pogledati da li je i dno pečeno.

    Vruću baklavu zalijete hladnom agdom i pritisnete je tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale, ali baklava ne bi trebala biti pritisnuta duže od deset minuta.

    Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mjestu.

    Glas krajine

    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Previous ArticleOslobodite se “toksične” veze za svjež novi početak
    Next Article U BiH danas sunčano s temperaturama i do 35 stepeni

    Povezani članci

    U prva dva mjeseca ove godine povećana proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u FBiH

    26. Marta 2022.

    U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

    26. Marta 2022.

    Ljetno računanje vremena ove godine počinje 27. marta

    19. Marta 2022.
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    Ne propustite

    Bakiru Izetbegoviću uručena plaketa “Počasni građanin općine Kalesija”

    Milan objavio Ibrahimovićev govor igračima: Malo je ko vjerovao u nas

    Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH podržala dopune Zakona o PDV-u

    Veliko nevrijeme zahvatilo Busovaču, ulice prekrivene ledom

    Don't Miss

    Bakiru Izetbegoviću uručena plaketa “Počasni građanin općine Kalesija”

    Milan objavio Ibrahimovićev govor igračima: Malo je ko vjerovao u nas

    Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH podržala dopune Zakona o PDV-u

    Veliko nevrijeme zahvatilo Busovaču, ulice prekrivene ledom

    O nama
    O nama

    Vaš izvor vijesti o životnom stilu. Misija portala GLAS KRAJINE je otvoriti medijski prostor cijele Krajine i šire, objavljujući vijesti iz svih sfera života, kulturnih i zabavnih događanja, obrazovanja i slično.

    Društveni smo, povežite se s nama:

    Facebook Twitter Instagram RSS YouTube LinkedIn VKontakte
    Najnovije

    Bakiru Izetbegoviću uručena plaketa “Počasni građanin općine Kalesija”

    23. Maja 2022.

    Milan objavio Ibrahimovićev govor igračima: Malo je ko vjerovao u nas

    23. Maja 2022.

    Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH podržala dopune Zakona o PDV-u

    23. Maja 2022.
    Copyright © 2022. Designed by ThemeSphere.
    • Početna
    • Kontakt
    • Marketing
    • Polica privatnosti

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.