“Razlog je u tome što jaja upijaju miris pa i okus druge hrane u frižideru, što može uticati na njihov okus”, objasnio je.
Ljuska od jaja porozna je pa zato može lako pokupiti druge mirise, a to ovaj chef, kako kaže, često u svom restoranu iskoristi da poboljša omlet.
“Kad imam npr. tartufe, stavim ih u zdjelu s rižom i na vrh stavim jaja pa sve prekrijem prozirnom folijom i ostavim preko noći.
Kad ujutro razbijem ta jaja koja su stajala pokraj tartufa i samo s njima napravim kajganu, ona će imati okus kao da su napravljena s tartufima”, rekao je James za Express.
Prema Agenciji za standarde hrane, jaja je ipak najbolje držati u frižideru, no ako prema savjetu ovog kuhara želite to izbjeći, bitno je da ih držite na nekom hladnom i suhom mjestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne mijenja naglo, piše Večernji list.
(Vijesti.ba)