Politika

Mirko Šarović o isključenju Mićića: “Prelomili” smo na prošloj sjednici

Dodik je praktično frontalno krenuo na SDS i on neće stati, kazao je za N1 Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ova ponuda SNSD-a prema Gradu Bijeljini je napad na SDS. Smatrali smo da je konceptualno za SDS neprihvatljivo ići u koaliciju sa SNSD-om. Dodik je praktično frontalno krenuo na SDS i on neće stati, kazao je za N1 Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Bijeljine i član SDS-a Mićo Mićić je, uprkos protivljenju stranke, potpisao koalicioni sporazum sa SNSD-om. Šta će biti epilog situacije, hoće li SDS napraviti konkretnije poteze u ovom slučaju?

Mi ćemo odluku donijeti veoma brzo. Već dva, tri mjeseca stranka pokušava naći odgovarajuće rješenje i “prelomili” smo na prošloj sjednici. Ova ponuda SNSD-a prema Gradu Bijeljini je napad na SDS. Smatrali smo da je konceptualno za SDS neprihvatljivo ići u koaliciju sa SNSD-om. Dodik je praktično frontalno krenuo na SDS i on neće stati. Ovo nije borba za pojedinca, za nekog važnog člana u stranici. Ovo je borba za stranku. Morat ćemo primijeniti one mjere koje nam predstoje.

Da li to znači da će Mićić biti isključen iz stranke?

Mi ćemo primijeniti neophodne mjere kako bi sačuvali SDS u Bijeljini.

Loading...

Mnogi su očekivali raspuštanje glavnog odbora stranke u Bijeljini i iskjučenje Mićića. Zbog čega je Predsjedništvio SDS-a odlučilo da ne preduzima radikalne poteze i oštrije mjere?

Ta lokalna organizacija daje odlične rezultate i željeli smo do kraja iscrpiti sve mjere da ne povlačimo krajnje poteze. Mi želimo biti potpuna alternativa SNSD-u i ne postoji prostor da idemo s njima u koaliciju. Bolje je što smo čekali jer smo javnost i naše članstvo uvjerili na ono što je na sceni – udar na SDS, a ne boljitak jednog dijela Republike Srpske. Ovo je odbrana, na neki način, cijele opozicije. Namjera prvog čovjeka SNSD-a je da ovlada cijelim političkim prostorom i da upravlja svim političkim organizacijam u Republici Srpskoj i da ostane on sam, odnosno SNSD. Ovo je jedan veoma važan trenutak za opoziciju.

Postoji li sukob koncepta unutar SDS-a? Nedavno ste izjavili da u SDS-u ima još članova koji bi otišli u koaliciju sa SNSD-om.

Sigurno da ih postoji, kao što je bilo i ranije. Oni koji misle da je bolje se prikloniti vlasti, da treba ići s njima dijeliti plijen – vjerovatno takvih razmišljanja ima još. Ja sam rekao da su to oni što su jednom nogom u SDS-u, a glavom u SNSD-u. Ovo je poruka njima. Mi ne možemo u SDS-u dozvoliti različite koncepte. Ljudi u SDS-u koji nikada nisu rekli riječi protiv aktuelne vlasti se varaju ako misle da se može pobijediti na takvom konceptu.

Budućnost SDS-a?

Pola godine je do izbora i vrlo je važno da ove stvari rješavamo u februaru ili martu, kasnije ne bi bilo dobro. I po cijenu turbulentnih situacija. Što kompaktnija stranka bude to je bolje.

Kako kao bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine komentarišete konstantan pad izvoza, posebno posljednju informaciju da je zbog navodnih malverzacije u FBiH obustavljen izvoz junetine u Tursku?

Posljednjih mjeseci bilježimo loš trend ekonomske saradnje sa Turskom. O tome je Odbor SDS-a govorio jučer i prekjučer. Došlo je vrijeme da se uključe organi kontrole i da provjere da li izvoznici mesa uvoze živa goveda iz susjednih zemalja, koja su jeftinija. Mislim da ima ozbiljne sumnje i mislim da to treba ispitati. Neki izvoznici su i ranije bili na lošem glasu, bili su meta istrage. U mandatu u kojem sa ja bio imali smo povećanje izvoza mesa u Tursku preko 70 posto. Taj izvoz je išao, u kontinuitetu, bez problema.

(N1)

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close