Regija

Lajčak posebni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak je blizu toga da postane izabran za posebnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, saznaju “Nezavisne”.

Podsjećamo, do posljednjeg trenutka se vodila rasprava o tome ko bi mogao biti izabran, a u opciji je bila čak i ideja da ne bude niko, već da taj posao vodi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost Žozep Borel.

Iako je “Nezavisnim” iz nekoliko izvora rečeno da još ništa nije odlučeno, čini se da se ipak “prelomilo” u korist slovačkog diplomate.

Naime, iako većina nije protiv Lajčaka, problem je predstavljalo to što bi on bio drugi evropski predstavnik koji bi se pitanjem Kosova bavio iz vizure zemlje EU koja ne priznaje njegovu nezavisnost.

Rečeno nam je da je Lajčak imao nekoliko razgovora na visokom nivou s njemačkim zvaničnicima i da je uspio uvjeriti Nijemce da ta činjenica neće omesti njegovu nepristrasnost, ali da postoje određena razmišljanja da je dovoljno to što je Žozep Borel iz Španije, odnosno zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Loading...

Naši sagovornici su istakli da je manji skandal na nivou EU izbio kada se pojavila vijest da će Španija bojkotovati samit EU – zapadni Balkan u maju u Zagrebu zbog prisustva Kosova. Naš sagovornik je istakao da je nakon te vijesti uslijedilo “peglanje” odnosa unutar EU, te javna izjava španskih zvaničnika da samit ta zemlja, ipak, neće bojkotovati.

“Ovo su sve problemi koji su se pojavili, zbog čega postoji oprez u vezi s Lajčakovim imenovanjem”, rekao nam je naš sagovornik.

Drugi sagovornik ističe da je EU trenutno najbliža opciji da uopšte ne bude imenovan specijalni predstavnik, iako se o tome intenzivno razmišljalo.

Što se tiče Kosova, oba sagovornika ističu da je, nakon povlačenja američkih snaga iz Sirije, i Rusija indirektno iskazala spremnost da ne blokira previše po pitanju kosovskog rješenja, ali niko nam nije mogao eksplicitno potvrditi da je postignut bilo kakav dogovor. Obojica se, pak, slažu da je Sirija, poslije Ukrajine, najvažniji ruski spoljnopolitički interes, te da je to pitanje bitnije od zapadnog Balkana.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close