Kraj drame i sastanaka: SDA, HDZ i SNSD se dogovorili, svima po tri ministarstva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Okončan je sastanak stranačkih delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a u zgradi Predsjedništva BiH oko formiranja Vijeća ministara BiH.

Delegacija SNSD-a u kojoj su pored predsjednika Milorada Dodika bili još Nikola Špirić, Staša Košarac, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija, po izlasku sa sastanka nisu htjeli davati izjave za medije.

“Bili smo vrlo blizu dogovora, bili smo u fazi da parafiramo dogovor”, kazao je nakon sastanka lider HDZ-a Dragan Čović.

On je dodao kako se nada da će biti dovoljno mudrosti da se danas putem telefona završi posao oko formiranja Vijeća ministara BiH.

“Sa svoje strane smo dali maksimum, nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara”, dodao je Čović.

Čović je dodao kako se o podjeli resora više nema šta pričati, jer su stvari u tom pogledu odrađene.

“Što se tiče HDZ-a djelimično smo zadovoljni, jer smo dobili finansije, civilne poslove i pravdu”, potvrdio je Čović.

On je kazao kako se Vijeće ministara da je bilo povjerenja moglo formirati još krajem prošle godine.

“Pregovarački posao je završen, resori su podijeljeni”, poručio je prvi čovjek HDZ-a.

Novinarima se obratio i Bakir Izetbegović.

– Približili smo stavove u vezi podjele ministarstava. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nestranačka iz reda ostalih. Zapelo je na aktivaciji MAP-a, to je momenat kada je Dodik završio današnju sesiju. Mi insistiramo na tome, rekao je Izetbegović i dodao:

– SDA bi preuzela ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i ministarstvo odbrane.

Rekao je i da bi Ministarstvo za ljudska prava trebala predložiti strana iz Republike Srpske.

Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica treba preuzeti nestranačka ličnost iz reda ostalih, ali će je predložiti Srbi iz RS, zaključio je lider SDA.

SNSD-u uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ostaje Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prenose Vijesti.ba

Dragan Čović je potvrdio da je ova stranka dobila tri ministarstva i to ministarstvo finansija, civilnih poslova i pravde, te još tri zamjenika.

Bakir Izetbegović je rekao da je SDA dobila ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i ministarstvo odbrane, te četiri zamjenika.

To znači da će SNSD imati predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra komunikacija i transporte te ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok će također njihova strana predložiti nestranačku ličnost iz reda ostalih za ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica.

On je dodao kako se nada da će biti dovoljno mudrosti da se danas putem telefona završi posao oko formiranja Vijeća ministara BiH.

 

 

Izvor face.ba

Share.