Kozje mlijeko je bogato ne samo bjelančevinama i mastima, već i probioticima, zahvaljujući kojima može smanjiti nadutost i bolove u trbuhu. Nutricionistica Maria Sirosh ističe da kozje mlijeko ima i protuupalna svojstva. Stoga se preporučuje konzumirati ga ako imate hronične upalne bolesti poput artritisa, astme ili alergija.
Kozje mlijeko razlikuje se od kravljeg po nekoliko važnih karakteristika, kako u pogledu sastava, tako i po efektima na zdravlje.
Prvo, kozje mlijeko lakše se probavlja od kravljeg mlijeka. Također, sadrži više srednjelančanih masnih kiselina (kao što su kapronska i kaprilna kiselina) koje se brže apsorbiraju i koriste kao energija.
Kozje mlijeko sadrži manju količinu kazeina tipa alfa-S1, koji je odgovoran za izazivanje alergijskih reakcija kod nekih ljudi. Zbog toga je kozje mlijeko često podnošljivije za osobe osjetljive na kravlje mlijeko.
Iako obje vrste mlijeka sadrže laktozu, kozje mlijeko je nešto lakše probavljivo zbog nešto nižeg nivoa laktoze, što ga čini boljim izborom za osobe s blagom netolerancijom na laktozu.
Kozje mlijeko sadrži više kalcija, fosfora i kalija u usporedbi s kravljim mlijekom. Također, ima višinivo vitamina A, što doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari i zdravlju kože. Međutim, kravlje mlijeko ima više vitamina B12 i folne kiseline, što je važno za osobe koje trebaju ove mikronutrijente.
Međutim, kozje mlijeko ima jači, karakterističan okus koji nekima možda neće odgovarati. Ipak, nutricionistica kaže da je zaključak jasan:
“Ako imate izbor kakvo ćete mlijeko konzumirati, onda prednost možete dati kozjem mlijeku.”
(Vijesti.ba)