Čupavci su omiljeni klasik mnogih koji vraća u djetinjstvo, no tradicionalni recepti često dolaze s obiljem šećera i nezdravih masnoća, što slastice poput ove čini manje dostupnima osobama koje iz zdravstvenih razloga paze na prehranu ili imaju intoleranciju na gluten.
Srećom, uz nekoliko prilagodbi, čupavce možete napraviti u zdravijoj verziji, bez gubitka okusa i teksture koje obožavamo.
Idealan recept koji sjedinjuje sve navedeno pronašli smo kod food blogerice Laure Bais kojeg prenosimo u cijelosti.
SASTOJCI
Biskvit:
- 5 jaja
- 5 kašika kokosovog ulja
- 2 kašike meda
- prstohvat soli
- 200 g bademovog brašna
- 2 kašike praška za pecivo
Preljev:
- 120 g tamne čokolade (72 posto kakaa)
- 4 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike ruma
- 130 ml mlijeka
Posip:
Priprema:
1. Za biskvit, umuti jaja, pa umiješaj kokosovo ulje, sol i med. Zatim dodaj bademovo brašno i prašak za pecivo.
2. Kad sve sjediniš, prebaci u tepsiju za brownije. Ako nemaš silikonsku poput moje, tepsiju premaži kokosovim uljem.
3. Peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C, između 22 i 25 minuta.
4. Pečeni biskvit ostavi da se hladi, a u međuvremenu otopi čokoladu s kokosovim uljem, pa dodaj rum i toplo mlijeko.
5. Ohlađeni biskvit podijeli na 24 kocke koje zatim umačeš u čokoladu, pa u kokos. I to je to!
Dodatne inspiracije za zdrave varijante kolača za nadolazeće blagdane potražite na Laurinom Instagram i TikTok profilu, piše Živim.hr.
(Vijesti.ba)