BiH

Ko stoji iza gasifikacije Banje Luke?

U septembru 2012. godine u Banjaluci pojavljuje se ruska kompanija Teplogazservisproject Overseas. Predstavnici te ruske kompanije su 19. septembra iste godine sklopili “Ugovor o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje sistema za autonomno snadbijevanje tečnim naftnim gasom grada Banjaluka”.

Rusi su, prevedeno, dobili koncesiju na projekat gasifikacije Banjaluke. Nakon stavljanja potpisa u tadašnjem Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva na čijem čelu je tada bio Željko Kovačević, Rusi koncesiju prebacuju na banjalučku firmu Gazservis d.o.o.

Gazservis d.o.o osnovan je u avgustu 2011. godine, godinu dana prije nego što će ruska kompanija da dobije koncesiju na gasifikaciju Banjaluke, piše Gerila.

Čitav slučaj obavijen je velom tajne. Banjalučka firma Gazservis d.o.o. prema dostupnim podacima ima jednog zaposlenog. Na brojeve telefona kompanije niko se ne javlja, a kao jedini predstavnik i lice ovlašteno za zastupanje se navodi izvjesna Vesna Todorović, koja, saznajemo, u Gazservisu ne radi od 2016. godine.

Gazservis se vodi kao firma čija je primarna djelatnost vađenje prirodnog plina. Firma nema nikakvih prihoda. Na adresi koja je kao sjedište firme navedena na internetu je privatna kuća čiji vlasnici kažu da ne znaju o čemu se radi. Broj telefona koji je ostavljen kao kontakt firme, više nije u upotrebi.

Ono što je dodatno zanimljivo dolazi iz Moskve u kojoj je sjedište ruske kompanije koja je prvobitno dobila koncesiju na gasifikaciju Banjaluke. Naime kompanija Teplogazservisproject Overseas osnovana je u Moskvi 2011. godine, ali je ugašena i prestala sa radom 2018. godine. Ta firma je zvanični osnivač i vlasnik kompanije Gzservis Banjaluka.

Nedugo nakon gašenja kompanije, dva od devet prvobitnih vlasnika, Vladimir Kruglov i Natalia Nazarova otvaraju novu kompaniju identičnog imena, Teplogazservisproject Overseas. Nazarova i Kruglov su u prvoj kompaniji imali zajedno pedeset odsto vlasništva, a kompaniju su dijelili sa još sedam ljudi. Njih dvoje upisani su kao jedini vlasnici nove istoimene kompanije.

Gašenje pa osnivanje druge kompanije istog imena očigledno nije uticalo na Koncesioni ugovor koji je ruska kompanija potpisala sa Vladom Republike Srpske. Prenešeno vlasništvo nad koncesijom banjalučkom Gazservis d.o.o. nije bilo upitno.

Gazservis je pomenut u godišnjem izvještaju komisije za koncesije iz 2017. godine, gdje se navodi da koncesionar ispunjava svoje preuzete obaveze.

Na gasifikaciji Banjaluke u posljednjih osam godina nije urađeno ništa. Projekat je zamišljen kao nešto što bi trebalo da riješi i grijanje, ali i snadbijevanje nekih potencijalnih industrijskih postrojenja i zona. Prema našim informacijama koncesionar nije trebalo da vadi gas iz zemlje u okolini Banjaluke već da ga u Banjaluku doprema i skladišti, te da ga iz skladišta širi gradskim gasovodom, koji bi za te namjene bio izgrađen. Dopremanje gasa u Banjaluku je, sa druge strane, međunarodni projekat i tu se moraju usaglasiti igrači na višem, odnosno BiH nivou, pa i višem od toga, što za sada nije izvjesno, tvrdi izvor Gerile iz banjalučke gradske uprave.

U Gradu Banjaluka, inače, podsjećaju da je dužnost Ministarstva energetike i rudarstva da u kontinuitetu prati rad koncesionara kao i da koncesionar nema direktnih obaveza prema gradu Banjaluci.

Slični članci

Back to top button
Close