USK

Ko je migrantima kod Velike Kladuše nanio teške povrede: Institucije BiH šute, a Hrvatska demantuje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izjasnit će se o slučaju 18 povrijeđenih migranata u Velikoj Kladuši i navodima o upadu Granične policije Hrvatske na teritoriju pod kontrolom bh. vlasti, tek nakon što dobije izvještaje nadležnih agencija.

Osamnaest povrijeđenih osoba za koje se sumnja da su migranati pronađeno je preksinoć na teritoriji općine Velika Kladuša (lokacija Požar). Prema za sada nezvaničnim informacijama, povrijeđene migrante na teritoriju naše zemlje nezakonito su prebacili pripadnici Granične policije Republike Hrvatske, a koji su se, nakon što su ih uočili pripadnici Granične policije BiH, povukli na teritoriju susjedne zemlje.

Informacije o svim dešavanjima vezanim za 18 migranata nemoguće je dobiti od bosanskohercegovačkih institucija s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH zabranilo sigurnosnim agencijama da medijima daju bilo kakve informacije vezane za ovaj slučaj.

Dok bh. pravosuđe šuti, institucije susjedne Hrvatske još jučer su se oglasile saopćenjem za javnost navodeći kako su hrvatski policijski službenici na području Buhača u odvojenim grupama zatekli ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska granice, koji su od te namjere odvraćeni.
Granična policija Republike Hrvatske nije precizirala da li su migranti u tom trenutku već bili na teritorij Hrvatske i ukoliko jesu, kako su vraćeni na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Naime, sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u predaji i prihvatu osoba kod kojih je boravak nezakonit jasno definiše proces predaje i prihvata migranata i on nikako ne znači da policajci iz Hrvatske imaju pravo samoinicijativno ulaziti na teritoriju BiH i prebacivati migrante.

Loading...

Posebno je zanimljiv dio saopćenja za javnost Granične policije Hrvatske u kojem navode kako na osobama “nisu bile vidljive povrede niti je iko zatražio liječničku pomoć”. Ovim je potvrđeno da su migranti bili na teritoriji Republike Hrvatske ili da su hrvatski policajci u trenutku otkrivanja ipak upali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

I dok Hrvatska okrivljuje bh. stranu kako nije informisala Graničnu policiju Hrvatske o povredama migranata, institucije Bosne i Hercegovine šute. Ne oglašava se ni direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, a ni glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Za razliku od Hrvatske, koja je u jednom danu prikupila informacije i plasirala saopćenje za javnost, domaće institucije čekaju i obećavaju da će se jednog dana oglasiti.

Na ponovljeni upit o dešavanjima u Velikoj Kladuši iz Tužilaštva BiH dobili smo odgovor identičan jučerašnjem, a koji glasi: “Tužilaštvo BiH je informisano i zajedno s agencijama za provođenje zakona poduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. Dok aktivnosti traju, više informacija u ovom trenutku ne možemo davati”.

Uz ovo je Tužilaštvo BiH saopćilo još samo kako će se moći opširnije izjasniti kada im budu dostavljeni izvještaji nadležnih agencija.

 

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close