Večera nije samo treći obrok u danu, već i posljednja prilika u danu da tijelu damo hranjive tvari koje su mu potrebne prije spavanja.
Kada biramo što ćemo večerati, važno je imati na umu koje namirnice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.
Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti, soli i šećera može povećati rizik od srčanih bolesti. Najbolje je usredotočiti se na cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima, koja osigurava bitne hranjive tvari.
Kardiohirurg Shyam Kolvekar rekao je da pri planiranju večere trebamo težiti unosu nemasnih proteina (perad bez kože, riba, grah, leća, tofu, mahunarke), integralnih žitarica (smeđa riža, kvinoja, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice, ječam), povrća i zdravih masti (maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, sjemenke).
“Ograničite unos soli, jer ona može pridonijeti visokom krvnom tlaku, što je faktor rizika za bolesti srca”, rekao je dr. Kolvekar, prenosi Index.hr.
Osim natrija, važno je izbjegavati trans-masti i prerađenu hranu te voditi računa o veličini porcija.
Ideje za zdravu večeru za srce, koje uključuju komponente koje je spomenuo dr. Kolvekar, su:
– losos na žaru s kvinojom i povrćem
– prženi tofu s povrćem i smeđom rižom
– pečena piletina sa slatkim krompirom i brokulom kuhanom na pari
– vegetarijanski čili s grahom, rajčicom i začinima
– tjestenina od cjelovitog zrna pšenice s umakom od rajčice, povrćem i nemasnom mljevenom puretinom.
(Vijesti.ba)