BiHNaslovnaUSK

Kako politika urušava institucije| Glas krajine

Da politika u pojedinim općinama radi sve da uništi sve ono sto je pozitivno, najbolje prikazuje primjer u Bosanskoj Krupi, gdje se već nekoliko dana vodi orkestrirana “hajka” na direktora Doma zdravlja.

Ovih dana je direktor pomenute ustanove na meti raznih  napada koji su neosnovani i prije svega politički motivisani, upravo iz tog razloga  želimo predočiti javnosti sve ono što je u proteklom periodu Dom zdravlja na čelu s direktorom dr. Mujom Kekićem uspio da uradi kako za  Dom Zdravlja tako i za sve građane Bosanske Krupe. Sve ovo pišemo u nadi da će ono što je dobro i što funkcioniše dobiti i potporu politike a ne obrnuto ići u urušavanje ustanove koja je nakon nekoliko godina dočekala da stane na čvrsto tlo.

U okviru programa „Snaga lokalnog“ koji provode Institut za razvoj mladih KULT i američka agencija USAID, u Bosanskoj Krupi je uz podršku lokalne zajednice i još nekoliko donatora realizirano pet projekata. Obnovljena je učionica u Prvoj osnovnoj školi, toalet na SRC „Ade“, nabavljeni su kontejneri, uređene prostorije Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“, te adaptirane nove prostorije Hitne službe Doma zdravlja Bosanska Krupa. U toku su promocije realiziranih projekata.

Dolaskom novog direktora Dr. Muje Kekića na čelo ove ustanove počinju se dešavati i pozitivne stvari u Domu zdravlja i pisati ljepše priče. Nakon dugi niz godina nastojanja i pokušavanja Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi na čelu s direktorom Dr. Mujom Kekićem i menadžementom pomenute ustavnove našli su rješenje i objezbjedili sredstva i u konačnici uspijeli fizički  odvojiti Hitnu službu od porodične medicine i smjestiti je u prostorije koje zadovoljavaju sve moguće standarde. Najveći dio sredstava za realizaciju osigurao je Dom zdravlja, značajna sredstva je obezbijedio KULT, ali su podršku pružili i Općina Bosanska Krupa, lokalne firme, građani.

Odvajanjem porodične medicine od Hitne službe  će se poboljšati rad Hitne službe i smanjiti gužve u starom objektu. Radi se o sanaciji objekta i opremanju novom opremom. Tu je novi namještaj, EKG monitori i sva ostala prateća oprema koja ide u svaku službu hitne da bi zadovoljila sve moguće standarde.

Loading...

Sa ovim projektom nije sve završeno kada je u pitanju Hitna služba. Postor se može staviti u funkciju, međutim čeka se završetak izgradnje pristupnog puta sa glavne ceste koja će još više olakšati rad Hitne službe, povećati njemu fleksibilnost i funkcionalnost.

Prema našim saznanjima direktor Doma zdravlja gospodin Mujo Kekić je jos prije godinu  uputio zahtjev za priključak na regionalnu cestu “Bosanska Krupa-Arapuša” kao i izgradnju pristupnog puta te bi ova priča mogla biti kompletirana vrlo brzo a zahvaljujući dobrom radu i jasnoj viziji menadžmenta Doma zdravlja.

Također treba istaknuti da je 23.6 u organizaciji Doma zdravlja Bosanska Krupa održan kurs iz ILS za 14 tehničara, što je još jedan korak ka podizanju ljestvice pružanja usluga u pomenutoj ustanovi. Da su naša pisanja i tvrdnje istinite dovoljan je pokazatelj i izvještaj Vlade Usk-a sa 45. sjednice, a obilježena je razmatranjem izvještaja o radu u prošloj godini institucija i javnih ustanova čiji  je osnivač USK.
Najviše pohvala dobio je izvjestaj Doma zdravlja Bosanska Krupa koji je uspio sanirati dugovanja iz ranijih godina i poslovati pozitivno.

USK, 21.juna – Saniranje naslijeđenog dugogodišnjeg duga i pozitivno poslovanje dovoljno govore o efikasnom radu menadžmenta Doma zdravlja Bosanska Krupa, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade USK u Bihaću.Riječ je o jednoj od rijetkih zdravstvenih ustanova u USK, koja u strukturi zaposlenih ima optimalan odnos medicinskog i ne medicinskog kadra. Donosimo izvjestaj Vlade Usk-a u cijelosti: Pročitaj više o članku.  

Osim gore navedenih navest ćemo još nekoliko projekata koji su završeni u proteklom periodu a vrijedni su spomena:

– Laboratorijske dijagnostike opremili sa novim aparatima (biohemijski analizator, hematološki aparat, aparat za rad hormona štitne žljezde , mućkalica, mikroskop) i kadrovski upotpunili te educirali sve zaposlenike ove službe da mogu obavljati rad na navedenim aparatima.

– AKAZOM potpisan ugovor i krenulo se u realizaciju certifikacije i akreditacije u 10 timova porodične/obiteljske medicine.

– Nabavke opreme u hitnoj službi, sanacija grijanja u zgradi pedijatrije, sanacija grijanja u ambulanti Bosanska Otoka, zamjena stolarije u ambulanti Bosanska Otoka, projekat utopljavanja ambulante Bosanska Otoka i rekonstrukcija grijanja Bosanska Otoka , utopljavanje ambulante Jezerski, sanacija krova Jezerski…

– Sanacija terenskih ambulanti u Radiću, Jasenici i Mahmić Selu i Arapuši.

– Vozni park Ustanove obnovljen je sa nekoliko sanitetskih vozila a planirana je kupovina još jednog sanitetskog vozila u skorije vrijeme.

– Pacijenti mogu i pismenim putem da iznesu žalbe jer je u Ustanovi formirana Komisija za žalbe.

Donacija Domu zdravlja Bosanska Krupa ( pročitaj više )

Autorska prava©️ Glaskrajine

 

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close