Mnogi ljudi izbjegavaju jesti hljeb dok pokušavaju izgubiti kilograme. Ipak, to ne mora biti tako.
Istina, hljeb sadrži mnogo ugljikohidrata, a u mnogim slučajevima napravljen je od prerađenog brašna. Ipak, postoji zdrav način konzumiranja hljeba zbog kojeg nećete dobiti na kilaži, piše eatthis.
Ako želite uživati u hljebu i dok ste na dijeti, trebali biste slijediti nekoliko jednostavnih pravila.
Jednostavno je, na svakih 10 grama ugljikohidrata, hljeb bi trebao sadržavati gram vlakana.
Ako popis sastojaka počinje šećerom, fruktozom, kukuruznim škorbom ili pšeničnim brašnom, vrlo je vjerovatno da se radi o hljebu koji sadrži jednostavne ugljikohidrate i takav biste hljeb trebali izbjegavati.
Ako niste sigurni je li napravljen od cjelovitih žitarica, prvi sastojak na popisu bi trebale biti baš te žitarice.
Pšenica se u posljednih 50 godina jako promijenila i trebali biste birati onu organsku koja je manje izložena pesticidima.
Kruh od fermentiranog, kiselog tijesta prepun je zdravih bakterija koje pomažu u regulaciji funkcioniranja probavnog sustava.
Svoj omiljeni kruh slobodno jedite sa zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, kokosovog ulja i maslaca. Ne samo da ćete sporije jesti već će biti i ukusniji.
Što je tamnije brašno od kojeg je hljeb napravljen to je on bogatiji antioksidansima.
Hljeb sa sjemenkama je prepun hranjivih sastojaka koje u običnom hljebu nećete dobiti.
Autor: N1