BiH

Kad potkovani namjesti funkciju: Tonski snimak otkriva Tegeltijinu namještaljku!

“Pripremili smo odgovor i dostavili ga na potpis i…”, rekao je Jasmin Čalija, zamjenik šefa Odjeljenja za imenovanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 18. jula, piše Žurnal.

 

“Ja sam htio, prije nego što potpišem, da Vijeće upoznam sa odgovorom. Dijelim mišljenje navedeno u odgovoru”, ubacio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

 

Kako dijeli mišljenje, tako i svojevoljno odlučuje. Jadranko Grčević pozvan je na intervju za imenovanje na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, kao jedini koji je ispunio uslove.

Loading...

 

Sve ovo jasno se čuje u tonskom snimku skandalozne sjednice VSTS koji je u posjedu Žurnala. A skandalozna je jer Tegeltija naštimao funkciju, ali nije kadar da vodi računa o datumima. Skandalozna je jer je Tegeltija još jednom privatizovao pravosuđe i funkciju namijenio sebi podobnom kandidatu.

 

Naime, dva dana ranije, 16. jula, bez odluke članova VSTS, on potpisan odgovor šalje Nedeljku Tabakoviću, sudiji istog suda koji je bio jedan od tri prijavljena kandidata koji se žalio na Grčevićevu kandidaturu. VSTS, dokazuje tonski snimak, nije odlučivao o Tabakovićevim prigovorima na konkursnu proceduru, koje je uputio prije imenovanja Grčevića na mjesto predsjednika.

 

 

A prigovori su bili jasni – sudiji Tabakoviću bodovanje rada nije provedeno u skladu sa Poslovnikom VSTS, a, osim toga, Grčević ne bi čak ni smio da učestvuje na konkursu za imenovanje, s obzirom na to da mu je u istom sudu zaposlena i supruga.

 

VIDOVITI TEGELTIJA

 

U odgovoru od 16. jula koji potpisuje Tegeltija stoji:

 

“VSTS BiH je na sjednici održanoj 18. jula razmatrao predmetni prigovor kojom prilikom je utvrdio sljedeće…”

 

Tegeltija, dakle, u stilu vidovite Zorke, dva dana ranije zna šta će biti dva dana kasnije.

 

Vijeće njegovih duhova utvrdilo je da su Grčevići u sudu zaposleni prije stupanja na snagu Zakona o VSTS-u, koji utvrđuje da bračni drugovi ne smiju da budu zaposleni u istom sudu, ali da se ovo ne odnosi na one koji su tu bili zaposleni u momentu stupanja na snagu ovog zakona.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close