Ljepota i zdravlje

Jeste li znali da limun uklanja neugodne mirise, služi za čišćenje i vraća život voću i povrću?

Limun se ne koristi samo za limunade ili za čaj. Zahvaljujući svojoj kiselosti i antibakterijskim svojstvima ima različite primjene u kućanstvu.   Čišćenje  Limunska kiselina u limunu mu daje kiseli okus, ali jednako tako ima i antibakterijska svojstva. Polovica limuna ili samo kriška bit će odličan izbor u čišćenju drvenih daski za rezanje, mramora, ali i za čišćenje tava. Za one koji više vole tekućine za čišćenje, pola kriške limuna potrebno je zagrijati u vodi dvije minute i prirodno sredstvo za čišćenje je spremno. Osim kuhinjskih površina, ovaj recept je odličan i za čišćenje kupaonice.    Kod kuhanja   Kriške limuna se koriste kod pečenja ribe kako se ona ne bi primila za tavicu ili za protvan. A poznato je i kako se prsti nakon čišćenja ribe ili školjki uvijek stavljaju u vodu s limunom.   Bolji miris   Limun ima poseban jak miris koji prikriva sve neugodne mirise. Koš za smeće je najčešći izvor lošeg mirisa, a korica limuna rješava ovaj problem. Također, korica limuna se može staviti u hladnjak za svježinu.   Pomoć kod truljenja   Dobro je poznato da par kapi limuna može usporiti truljenje voća, odnosno on sprječava da načeto voće posmeđi. Ipak, limun se još koristi i za salatu. Ako je salata oronula potrebno je malo limuna ocijediti u posudu s vodom u koju se stavi salata i ostaviti sve u hladnjaku sat ili dva.

 

 

 

Izvor vecernji.ba

Loading...
Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close