BiH

Je li Vlada FBiH svima na raspolaganju: Nekoliko gradova je na pragu katastrofe!

U trenutku dok se BiH suočava sa porastom broja registrovanih slučajeva zaraženih korona virusom bolnice u manjim gradovima nemaju apsolutno nikakve resurse za borbu protiv pandemije, piše Žurnal.info.

U pojedinim bolnicama nema ni maski ni testova, a respiratori su misaone imenice. Cijeli Kanton 10 ima samo 20 zaštitnih odijela! Goražde nema testova a ima zabilježene zaraze! Bihać nema ni testove ni aparat za testiranje…

Odgovorni gase požar najavama da su naručene stotine hiljada testova, ali se uglavnom govori o Sarajevu i testovima i opremi koji su osigurani zahvaljujući privatnim kanalima i poznanstvima sa šeicima i uticajnim državnicima:
– I lično sam se angažovala, a privatno, tako da bih već danas mogla dobiti određenu količinu testova. Uspjela sam u ovom haosu kupiti još šest aparata – pohvalit će se generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Loading...

Dobro kotira i u Federalnoj vladi:

– Kupili smo uz dozvolu Vlade FBiH, CT aparat koji će biti instaliran na Podhrastovima, gdje je naš izolatorij.

Opremaju se izolatoriji, rezervni prostori, nabavlja oprema:

– To je još jedan ogroman uspjeh a sve zahvaljujući mjerama koje je Vlada Federacije BiH omogućila.

No je li Vlada Federacije na raspolaganju baš svim kantonima jednako?

Radite! – omiljena je pouka ovdašnjih autoriteta.

Radite svoj posao i nemojte kukati – poručit će direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović u Bihać, ignorišući činjenicu da njene kolege baš i nemaju jednak pristup izvorima moći.

Zar niste u stanju da zbrinete jednog pacijenta? – pitat će direktorica Izetbegović.

Radite, nemojte kukati – dopalo mu se pa će ponoviti za direktoricom premijer Federacije BiH Fadil Novalić u Zenicu. Ali sa čime da rade?
Uzmite od kulture i ekologije, imate milione tamo, kritikovat će premijer Novalić premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirzu Ganića zbog traženja sredstava Federalne vlade.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close