Odrastajući u Japanu, Michiko Tomioka bila je okružena prirodnim ljepotama, historijskim mjestima, dugotrajnom tradicijom i autentičnom ukusnom hranom.
“Kad sam se kao odrasla osoba preselila u SAD, dosta sam se borila s kulturom brze i prerađene hrane. Bila sam zaposlena majka i stalno sam bila bolesna ili neraspoložena zbog hrane koju sam konzumirala”, otkrila je za CNBC.
Kako bi to promijenila, Tomioka postala je nutricionistica, a svoj rad usmjerila je na dijeljenje japanskih prehrambenih navika. U svom domu uvijek drži i jede osam namirnica koje smatra zaslužnima za zdraviji i sretniji život.
Matcha
“Moja 99-godišnja teta svaki dan započinje s matchom, a tako i ja. Zeleni čaj ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i protuupalne polifenole i polifenole koji se bore protiv bolesti. Ti prirodni spojevi bogati su antioksidansima, hranjivim tvarima koje štite od oštećenja ćelija”, tvrdi Tomioka.
Fermentirana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se koristi u juhi), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće ukiseljeno u rižinim mekinjama).
Fermentirana hrana puna je probiotika koji pomažu u probavi i apsorpciji, te mogu smanjiti rizik od bolesti.
Morske alge
U Japanu je morska trava, poznata kao kaiso, dio mnogih jela i grickalica. Ova aromatična i održiva namirnica ima mnoge zdravstvene prednosti. Ima malo kalorija i puno vlakana. Također sadrži niz esencijalnih minerala i vitamina, uključujući jod, željezo, kalij, magnezij, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.
“U bilo kojem trenutku u mojoj kuhinji vjerovatno postoji od pet do deset vrsta morskih algi. Sve imaju različite okuse i kulinarske namjene”, ističe nutricionistica.
Grah i mahunarke
Soja je ukusna i pristupačna namirnica, a Tomioka voli i edamame, kinako (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko, domaći natto i miso. Soja je bogata vlaknima, B-vitaminima, kalijem i polifenolima.
“Volim i crveni grah, ili azuki. Bogat je polifenolima, vlaknima, kalijem, proteinima, B-vitaminima, a sve to može pomoći u sprječavanju upale. Crveni grah se često nalazi u juhama i desertima, poput wagashija, koji se često poslužuju uz zeleni čaj”, otkrila je.
Tofu
Tofu osigurava potrebnu dozu proteina bez unosa mesa i mliječnih proizvoda.
Sezam
Sjemenke sezama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima te mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola koji mogu pomoći u kontroli kolesterola.
Shiitake gljive
Shiitake je temeljni sastojak mnogih japanskih jela. Riječ je o gljivi prepunoj proteina te vitamina D i B. Također sadrži lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.
Đumbir
Ne samo u Japanu, već širom svijeta, đumbir je poznat kao ljekovita namirnica. Pomaže u jačanju imuniteta i metabolizma. Tomioka njime smiruje želučane tegobe i ublažava prehladu. Đumbir također poboljšava okus jela i štiti hranu od kvarenja.
(Vijesti.ba)