Iftar, ramazanska večera kojom se završava dnevni post, vrijeme je kućne atmosfere, zahvalnosti, nagrade i zajedničke sofre.
Odabir iftarskog jela, kupovina namirnica, somuna, postavljanje stola, zajednički su porodični trenuci koji su stoljećima tkani u dane posta na ovim prostorima.
Oduvijek je iftar bio posebno druženje u krugu porodice, u toplini doma, no vremenom je ušao i u restorane, gdje se danas nude različiti meniji, različitog cjenovnog ranga, ali ne i prilagođeni svima.
Ugostitelji u Bosni i Hercegovini ove godine okrenuti su prema visokim cijenama iftara. Provjerili smo cijene iftara u restoranima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru i uvjerili se u to.
Cijene se kreću od 15 KM pa i do 65 KM.
Stoga smo zatražili mišljenje vjerskih službenika o ovoj temi.
Iako je jasno da ugostitelji imaju pravo da postave cijene u skladu s troškovima i maržom, moralna dimenzija plaćanja visokih cijena za iftar je ono o čemu se vodi debata. Gubi li se ovim činom smisao i suština ramazanskog posta?
“Komercijalizacija iftara”
Iftar u restoranima, ne samo kolektivni, nego sve više i porodični, prijeti da postane još jedan komercijalni događaj, gdje je fokus na luksuzu i raskoši, a ne na duhovnosti i skromnosti, stav je dijela javnosti.
Koliko komercijalizacija iftara i pretjerivanje u sofri prijeti da mijenja smisao i suštinu ramazana, pitali smo vjerske zvaničnike.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić govorio je za Vijesti.ba.
“U našoj plemenitoj vjeri je zabranjena svaka vrsta pretjerivanja ili sva ona djela koja vode u pretjerivanje, na osnovu kur'anskog ajeta – “Jedite i pijte, ali ne pretjerujte, jer Allah zaista ne voli one koji pretjeruju”! Na osnovu toga možemo kazati da svako povećanja cijena obroka, uključujuci i iftare, koje nije prirodno, koje nije realno, koje nije uobičajno, može predstavljati pretjerivanje. Kažem može, predstavljati pretjerivanje, neću kategorički kazati da je to pretjerivanje s obzirom da svako od nas ima slobodu volje gdje i kako će iftariti. To ulazi u zonu dozvoljenog, ali samo plaćanje cijene, visoke cijene može predstavljati vrstu pretjerivanja”; kaže nam ef. Maksumić.
Njegov savjet vjernicima jeste da iftare organizuju i prave u nekom uobičajnom skromnijem obliku.
“Jedan od ciljeva posta jeste da se sjetimo Allahovih blagodati, da prema njima razumno postupamo, ali isto tako da se sjetimo onih koji nisu u prilici da imaju obilne i dobre iftare kao što mi to uobičajno imamo. Zato apel jeste da se iftari organizuju u nekom skromnom, jednostavnom obliku bez pretjerivanja i škrtarenja svakako”, zaključio je mr. Dino ef. Maksumić.
“Dobra prilika za zaradu”
“Komercijalizacija iftara je dobra prilika ugostiteljima za veliku zaradu”, kazao je za Vijesti.ba glavni imam MIZ Olovo Esad Pepić.
“Ugostitelji bi da desetorostruko zarađuju u ramazanu, ali ne u sevapima nego u novcu”, izjavio je Pepić.
“Nekada su restoranski iftari bili rijetkost i nisu bili medijski bitni. Cijene su bile skromne i realne. Danas su iftari ceremonijalni, a to košta”, stava je Pepić.
“Iftar je ibadet koji se manifestira u skrušenosti, dijeli se radost sa porodicom i prijateljima u kućnom ambijentu”, podsjetio je imam Pepić.
“Današnja definicija iftara je prestiž, ceremonija, posmoda, galaiftar… E to se papreno plaća!”, poručio je.
Podsjećamo, Islamska zajednica ove godine odlučila je da vitre, odnosno Sadekatul-fitr, za ovaj ramazan budu 10, 15 i 20 KM za Bosnu i Hercegovinu, a iznos vitri je u tri kategorije, imajući u vidu da vjernici u našoj zemlji imaju različite finansijske mogućnosti.
Sadekatul-fitr ili u narodu popularnije vitre je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuje svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.
Poslanik Muhammed a.s. rekao je da se vrijednost vitri računa kao vrijednost jednog obroka. U tom slučaju, zanimljivo je, poredimo li, da čak i najveći iznos vitri koji se odvaja po ovom obračunu je umalo najmanji koji postači odvajaju za restoranske iftarske menije.
T. C.
A. D.
A. B. M.
(Vijesti.ba)
IZVOR