Ove pojave često doprinose razvoju srčanih bolesti, pa je važno u prehranu uključiti određene zdrave namirnice koje mogu smanjiti rizik od njih.
Health Shots izdvojio je šest namirnica bogatih antioksidansima koje su ne samo ukusne i zdrave, već također podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Zeleno lisnato povrće
Špinat, kelj i drugo zeleno povrće bogati su antioksidansima, vitaminima i mineralima. Flavonoidi u ovom povrću pomažu u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije.
Bobičasto voće
Jagode, borovnice, maline i drugo bobičasto voće sadrže antocijane, snažne antioksidanse koji smanjuju oksidativni stres i upalu, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.
Tamna čokolada
Tamna čokolada, bogata flavonoidima, može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju protoka krvi i smanjenju upale. Mala količina ove čokolade može donijeti koristi za srce, bez prekomjernog unosa šećera.
Paradajz
Paradajz je izvrstan izvor likopena, moćnog antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, smanjuje nivo lošeg holesterola i štiti krvne žile od oštećenja.
Chia sjemenke
Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansima. Ove sjemenke mogu smanjiti nivo holesterola i krvni pritisak, što doprinosi zdravlju srca kada ih redovno konzumirate.
Orašasti plodovi i sjemenke
Bademi, orasi, lanene sjemenke i sjemenke suncokreta prepuni su antioksidansima, zdravim mastima, vlaknima i vitaminima. Ove namirnice pomažu u smanjenju holesterola, smanjenju upala i podržavaju cjelokupno zdravlje srca.
(Vijesti.ba)