Hadžiefendić: Konzilij ljekara odobrava injekcije za trudnice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spasonosni lijek za majku i bebu u apotekama na području TK košta oko 300 KM mjesečno

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona s Bahrudinom Hadžiefendićem na čelu i Zavod zdravstvenog osiguranja u 2019. godini su osigurali neophodna sredstva za nabavku injekcija „clexan“ i „clivarin“ koje koriste trudnice kod kojih je dijagnosticirana trombofilija.

Mali broj

Međutim, pojedine pacijentice tvrde kako veoma mali broj njih dobije preporuku od konzilija za besplatne injekcije.

Nije bezrazložno odlučeno da odluku o izdavanju „clexana“ ili „clivarina“ donosi konzilij ljekara. Nakon konzilijarnog mišljenja struke, doktrinarnog pristupa koji je urađen po svim svjetskim smjernicama, moguća je indikacija „clexana“. Sve je apsolutno prepušteno struci i ako konzilij sastavljen od ginekologa specijalista, farmaceuta i transfuziologa odluči da pacijentica treba „clexan“, to će joj biti i omogućeno. Nema ograničenja, ali poštuje se mišljenje struke – kaže ministar Hadžiefendić.

Spasonosni lijek za majku i bebu u apotekama na području TK košta oko 300 KM mjesečno, a koliko je značajna primjena „clexana“ ili „clivarina“ u rizičnoj trudnoći govori podatak da postoje i pacijentice koje zbog težine dijagnoze moraju primati ovakve injekcije i dva puta na dan, a u slučaju izostanka ovog heparinskog lijeka dolazi do stvaranja tromba te prekida dotoka krvi između majke i nerođene bebe. U takvim slučajevima dolazi do pobačaja ili nedovoljnog razvoja ploda. Inače, trombofilija može biti stečena ili urođena, a testiranje je moguće obaviti na UKC-u Tuzla.

Velika primjena

Odluka koju smo donijeli odnosi se samo na pacijentice s rizičnom trudnoćom, jer niskomolekularni heparin ima svoju veliku primjenu u medicini – decidan je Hadžiefendić.

Pravo na lijek

Pravo na lijek imaju osigurana lica (trudnice) u skladu s indikacijama, bez obzira na hospitalizaciju. Nabavka i preuzimanje lijekova („clexan“ i „clivarin“) vrši se samo u bolničkoj apoteci JZU UKC Tuzla. Za upotrebu niskomolekularnih heparina nije potreban nadzor medicinskog osoblja JZU UKC Tuzla.

 

 

 

Izvor avaz.ba

Share.