Najveći neprijatelji prženih zrna kafe su svjetlo, vlaga i toplina, pa je važno obratiti pažnju na to kako i gdje držimo kafu kako bismo uživali u njenom vrhunskom ukusu.
Kupujte manju količinu
Prvi korak ka očuvanju kvaliteta kafe je da ne kupujete previše kafe u isto vrijeme. Zrna kafe postepeno gube svoj ukus nakon što su pržena, pa je preporučljivo kupovati manju količinu koja će biti potrošena u relativno kratkom vremenskom periodu. Idealno je obnavljati zalihe kafe dva puta mjesečno kako biste uvijek imali svježu kafu.
Izbor tegle je ključan
Skladištenje kafe u pravim posudama igra ključnu ulogu u očuvanju njene svježine. Najbolje je kupiti male staklene tegle sa hermetičkim poklopcem. Svaki put kada otvorite teglu, kafa je izložena vazduhu, što može dovesti do gubitka ukusa. Zato, tegle ne bi trebalo bespotrebno otvarati. Također, tamno staklo je bolja opcija jer ne propušta svjetlo, što dodatno pomaže u očuvanju kvaliteta kafe.
Pronađite odgovarajuće mjesto
Pored svjetla, toplina i vlaga također imaju negativan utjecaj na kvalitet kafe. Držanje kafe iznad šporeta ili rerne, na mjestima gdje se temperatura često mijenja, može brzo uništiti njenu aromu. Najbolje je staviti tegle na suho i tamno mjesto, daleko od izvora topline.
Pravilno skladištenje kafe može značajno utjecati na njen okus i svježinu. Obratite pažnju na manju količinu kafe, izbor odgovarajuće posude, mjesto za skladištenje kako biste uživali u savršenoj šoljici kafe svaki put.
(Vijesti.ba)