Sprovedena su mnoga istraživanja o utjecaju kafe na ljudski organizam, i pokazalo se da način pripreme kafe itekako utječe na to koliko je popularni topli napitak štetan ili koristan za organizam.
Prema riječima stručnjaka, za ljudski organizam najopasnije su turska kafa i espresso.
“Takve kafe sadrže veće količine hemikalija cafestola i kahweola, koji negativno utječu na kardiovaskularni sistem, a također povećavaju nivo nezdravog (LDL) holesterola i triglicerida u krvi”, rekla je za CNN dijetetičarka Lisa Drayer.
Kafa s mlijekom i cappuccino su na drugom mjestu. Tako pripremljene kave sadrže više kalorija jer u svom sastavu imaju mlijeko, stoga sistemska konzumacija kafe s mlijekom može negativno utjecati na figuru.
Najkorisnijom se pokazala filter kafa. Kava pripremljena na ovaj način sadrži najmanje štetnih tvari, prema istraživanju objavljenom u European Journal of Preventive Cardiology.
(Vijesti.ba)