BiH

Drugarstvo Bosanke Maje i Afganistanke Donye

U pet osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona (USK), ove školske godine (2019/2020.) upisano je oko 200 djece izbjeglica, migranata i tražilaca azila, koji trenutno borave na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

 

Za većinu od njih, školski časovi i druženje s vršnjacima su rijetki trenuci radosti na putu od vlastitog doma, dugom hiljade kilometara i više godina.

 

Djeca se brzo zbližavaju, “domaćini” u razredima srdačno prihvataju nove učenike.

Loading...

 

Priča o drugarstvu Maje iz Bihaća i Donya iz Afganistana, koju svi u novoj sredini zovu Dunja, posebno je dirljiva ali i poučna, piše Radio Slobodna Evropa.

 

Dvije djevojčice su se upoznale tokom “Ljetne škole” koju je za djecu iz migrantskih porodica organizirao UNICEF BiH u saradnji sa organizacijom “Save the Children” i u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja UKS.

 

Temperamentom i izgledom potpuno različite, Maja i Donya su već pri prvom susretu shvatile da imaju puno toga zajedničkog i da će u budućnosti postati dobre prijateljice.

 

I jedna i druga vole ljude, ples i matematiku i možda zbog toga nisu imale ni problema u komunikaciji, iako govore različitim jezicima.

 

Maja je desetogodišnjakinja iz Bihaća koja pohađa Osnovnu školu “Prekounje” u koju su početkom godine krenuli i novi učenici (djeca izbjeglice, migranti i tražioci azila) koji su na putu ka boljem životu u nekoj od zemalja Evropske unije, sa svojim roditeljima zaustavljeni baš u njenom gradu.

 

Maja je već tada bila sretna što će upoznati nove prijatelje ali i što će obogatiti svoje znanje informacijama iz prve ruke, o kulturi, tradiciji i životu dalekih zemalja iz kojih novi učenici dolaze.

 

“Kada su početkom drugog polugodišta u našu školu krenuli novi učenici bila sam sretna. Rado sam se s njima družila i pomagala im oko škole. Ja sam njih učila bosanski jezik i pričala im o ljepotama naše BiH, a oni su mene učili svoj jezik i pričali o svojoj domovini, velikim gradovima i onom po čemu su oni poznati”, priča nam Maja.

 

Donya je sa roditeljima u potrazi za boljim životom rodni Afganistan napustila prije nekoliko godina. Na tom putu zaustavljeni su prvo u Bugarskoj, potom u Srbiji i na kraju u BiH, odnosno u Bihaću.

 

“Volim školu, volim puno toga, a posebno matematiku i crtanje. U ljetnoj školi učili smo puno toga. Tu sam upoznala i Maju koja je sada moja najbolja prijateljica. Željela bih da naše prijateljstvo potraje”, kaže Donya.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close