Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    I u narednim danima oblačno, evo šta još kažu prognoze

    15 Decembra, 2025

    Ahmed je heroj Sydneya: Razoružao napadača i zadobio povrede

    15 Decembra, 2025

    Gubitak sluha sve češći i kod mlađih

    15 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Ponedjeljak, Decembar. 15
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Gubitak sluha sve češći i kod mlađih

      15 Decembra, 2025

      Mirna Ćorović i Mia Gluho pobjednice Malog šlagera

      15 Decembra, 2025

      Slavni holivudski režiser i njegova supruga pronađeni mrtvi u stanu

      15 Decembra, 2025

      Radijatori vreli, stan hladan: Tri ključna mjesta na kojima toplota bježi iz doma

      15 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put
    Magazin

    Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put

    23 Augusta, 2025
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    U vrijeme kada sve više biramo zdravije namirnice, recepti za domaći hljeb dobijaju posebno mjesto u kuhinji.

    Ako tražite hljeb koji je bogat vlaknima, blag za želudac, a opet ukusan i mirisan, donosimo vam savršen spoj, hljeb od spelte, lana, ječmenih mekinja i meda.

    Savršen je za doručak uz maslac ili džem, ali se odlično slaže i s jajima, sirom, pa čak i supama.

    Osim toga, priprema je jednostavna, a rezultat mekan, mirisan i hranljiv hljeb koji uspijeva svaki put.

    Sastojci:

    • 3 šolje integralnog speltinog brašna
    • ½ šolje ječmenih mekinja
    • ¼ šolje mljevenog lanenog sjemena
    • ¼ šolje otopljenog putera
    • ½ šolje domaćeg meda
    • ½ šolje mlijeka
    • 1 šolja vode
    • 3 velika jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca)
    • 1 kesica suvog kvasca
    • ½ kašičice sode bikarbone
    • ½ kašičice šećera
    • 1 i po kašičica soli
    • ½ kašičice cimeta
    • Prstohvat limunovog soka

    Priprema:

    • U šolju vode dodajte mlijeko i lagano zagrijte dok ne postane mlako.
    • Umiješajte suhi kvasac i šećer i ostavite nekoliko minuta da kvasac proradi.
    • U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: speltino brašno, ječmene mekinje, lan, sodu bikarbonu, so i cimet.
    • Odvojite bjelanca od žumanaca.
    • U smjesu sa brašnom dodajte aktivirani kvasac, žumanca, otopljeni puter, med i limunov sok.
    • Dobro izmiješajte ručnom pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
    • U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u tijesto.
    • Koristite kašiku, laganim pokretima da se zadrži vazduh.
    • Smjesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje.
    • Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok ne naraste.
    • Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C, pokrijte folijom i pecite još oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
    • Kad izvadite hljeb iz rerne, umotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno ohladi.

    Slatko, ali i slano

    Iako ovaj hljeb ima blagu slatkoću zbog meda i cimeta, njegova tekstura i ukus savršeno se uklapaju i uz slana jela. Možete ga poslužiti sa sirom, puterom, jajima, ali i sa pekmezom, namazom ili medom. Idealan je i za dječiju užinu.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakPSG pobijedio Angers, Donnarumma se oprostio od navijača
    Sljedeći članak Bošnjaci Stoca grade zid oko lokacije predviđene za harem

    Možda vas zanima

    Magazin

    Gubitak sluha sve češći i kod mlađih

    15 Decembra, 2025
    Magazin

    Mirna Ćorović i Mia Gluho pobjednice Malog šlagera

    15 Decembra, 2025
    Magazin

    Slavni holivudski režiser i njegova supruga pronađeni mrtvi u stanu

    15 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    I u narednim danima oblačno, evo šta još kažu prognoze

    15 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    I u narednim danima oblačno, evo šta još kažu prognoze

    15 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    I u narednim danima oblačno, evo šta još kažu prognoze

    15 Decembra, 2025

    Ahmed je heroj Sydneya: Razoružao napadača i zadobio povrede

    15 Decembra, 2025

    Gubitak sluha sve češći i kod mlađih

    15 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.