Sethi, koji se školovao na Harvardu, je savjet podijelio na TikToku, gdje često zna upozoravati na naše svakodnevne štetne navike, a kaže da ispijanje kafe ne mora biti štetno, ali da jednom navikom griješimo.
“Kafa je apsolutno divna za vaš mozak, crijeva i jetru”, započeo je 42-godišnji doktor. On objašnjava da polifenoli koji se nalaze u kafi mogu potaknuti dobre bakterije i poboljšati fokus i pamćenje.
Potom je upozorio: “Dodavanje šećera kafi povećava nivo šećera u krvi i povećava upalu, što nije dobro. Uzmite u obzir druge zaslađivače. Druga greška je nekorištenje organske kafe”.
“Sada je kafa jedan od najpesticidnijih usjeva i vi zaista ne želite da konzumirate pesticide”, napomenuo je. Također, njegov treći savjet je onaj koji često iznenadi njegove pacijente.
Ako patite od refluksa kiseline, nemojte odustati od kafe. Umjesto toga, dr. Sethi predlaže prelazak na tamnije pečenu kafu, jer ona sadrži manje kofeina i stoga je “nježnija” za želudac.
Ako vas ne muči žgaravica, lagano pržena kafa bi mogla biti vaš najbolji izbor.
(Vijesti.ba)