Politika

Dodik u Briselu: Kako sam shvatio, put BiH ka EU nije uvjetovan NATO-om

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom kako EU ne uvjetuje BiH pristupanjem NATO-u

Dodik je rekao da je bilo govora o formiranju vlasti, dodajući da je bez formiranja vlasti nemoguće osigurati neku novu dinamiku. On je istakao da su članovi Predsjedništva BiH govorili i o različitim pogledima u vezi s NATO integracijom.

“O tom pitanju trebamo diskutovati u BiH. Kako sam shvatio, put BiH prema EU nije uslovljen pitanjem MAP-a ili NATO-a”, rekao je Dodik.

Kako kaže, govora je bilo i o granici sa Srbijom i Hrvatskom te izgradnji Pelješkog mosta i imovine BiH u Hrvatskoj. Dodik je dodao da pristup Hrvatske prema bh. imovini nije korektan te da je Predsjedništvo BiH ranije zauzelo svoj stav u vezi s ovim pitanjem.

“RS i ja ćemo pratiti stav Beograda kada je riječ o Kosovu. Lično mislim, dakle to nije stav Predsjedništva BiH, da to pitanje trebaju rješavati Beograd i Priština”, kazao je Dodik.

Loading...

Na pitanje da li je neko na sastanku spomenuo konstitutivnost naroda, Dodik je rekao da je filozofija Evrope usmjerena individualnim pravima, ali da je to vjerovatno nemoguće u BiH.

“Mislim da svi to razumiju. Oni razumiju da imamo složenu strukturu. Nepohodno je doći do reforme izbornog zakonodavstva i tu je jasan i stav EU”, rekao je Dodik.

On je rekao da je na sastanak došao i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i da se članovi Predsjedništva BiH vraćaju sa stavom da je neophodno završiti odgovore na Upitnik Evropske komisije i doći do kandidatskog statusa.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ima utisak kako postoji dobro raspoloženje u EU da BiH dođe do kandidatskog statusa, ali da je potrebno odgovoriti na Upitnik, formirati vlast na nivou države i izmijeniti izborno zakonodavstvo.

Istakao je da niko nije sugerisao na koji način je potrebno izmijeniti Izborni zakon BiH. Kako kaže, Tusk im je rekao da je bitno da odnosi u BiH ostavljaju pozitivan utisak kada je riječ o evropskom putu BiH.

“Rekli su nam da proces pomirenja mora biti jače izražen i bolje vidljiv”, kazao je Komšić.

Zaključio je kako je njegov utisak pozitivan i da je sve u rukama funkcionera u BiH. Najavio je da će članovi Predsjedništva BiH po povratku u Sarajevo obaviti razgovore o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da postoji snažna opredijeljenost EU za ubrzani put BiH ka EU. Kako kaže, danas je govorio o MAP-u i formiranju vlasti.

“Za mene je značajna i regionalna politika i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Trebamo prakticirati da se primjenjuje međunarodno pravo ako nemamo dogovora. To preferiram i kada je riječ o granici s Hrvatskom i Srbijom, ali i kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta”, rekao je Džaferović.

I on smatra kako lideri trebaju učiniti sve da formiraju vlast dodajući kako ipak postoji kontinuitet vlast. Uvjeren je da će biti aktiviran i Prvi nacionalni plan, ali i da će u očekivanom roku biti formiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close