BiH

Dodik: Oni koji budu pokušali da zaobiđu Srbe i RS potpisat će smrtnu presudu BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će oni koji budu pokušali da zaobiđu Srbe i Republiku Srpsku i uvedu BiH u NATO sami potpisati “smrtnu presudu” za BiH.

“Bez učešća Srba, zemlja je osuđena na propast. Vjerovatno će mene i moje istomišljenike pokušati da uklone kako bi radili sa nekim drugim, ali ja sam apsolutno ubijeđen u snažnu poziciju cijele Republike Srpske. Jer, da su mogli da nas zaobiđu, već bi to učinili”, rekao je Dodik za “Ruski reporter”.

Dodik je rekao da BiH ne može ući u NATO bez saglasnosti Srba, te napomenuo da postoje procedure prema kojima spoljnopolitičke odluke donosi Predsjedništvo uz konsenzus.

Loading...

“Ne vjerujem u BiH, u koncept njenog formiranja, ne vjerujem u njenu budućnost i niko ovdje nema revolucionarni plan da se ona ukine, ali jednom će na kamenu spoticanja, bilo to pitanje NATO ili slično, ona sama da se raspadne”, kaže Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska u potpunosti odlučna da štiti i jača svoj ustavni poredak i samostalnost, svoj poseban položaj, te da se njenim građanima vratila vjera, uprkos pritisku međunarodne zajednice i Bošnjaka koji žele da joj smanje autonomiju i ukinu Srpsku.

“Mi nismo društvo avanturista, ma koliko vremena i snage trebalo, nastavićemo da se borimo političkim sredstvima. Uvjereni smo da nijedna autonomija u svijetu ne bi dozvolila sebi da nestane”, ocijenio je Dodik.

On je istakao da se situacija na nivou BiH usložila, kao i unutrašnji odnosi, ali da je Srpska sada značajno sigurnija u sebe, ekonomska situacija je stabilnija, iako su potrebne investicije, ali u cjelini sve se kreće u pozitivnom pravcu.

Dodik je rekao da se za formiranje Vijeća ministara, koji žele da pretvore u vladu, postavlja dodatni uslov da se pošalje zvanično saglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili i ni u kojem slučaju to neće prihvatiti, jer se nikada formiranje zajedničkih institucija nije uslovljavalo nečim sličnim.

Dodik je rekao da je ulazak BiH u NATO nemoguć, te podsjetio da je Srpska usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, u kojoj je jasno rekla da ne želi biti član NATO-a i da ne namjerava da se kreće u tom pravcu, te da neće da bude dio tog saveza zbog niza političkih, vojnih, ekonomskih i drugih razloga.

Što se tiče tvrdnji da će se ekonomska situacija poboljšati ulaskom u NATO, Dodik je rekao da vidi šta se dešava u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim zemaljama regiona koje su ušle u Alijansu.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o vojnim razlozima, NATO je bombardovao Srbe dva puta bez rezolucije UN, što je bila jednostrana i kriminalna akcija NATO-a protiv Srba, koja je nanijela ogromne ljudske i materijalno-tehničke gubitke u RS i Srbiji.

“Srbi kao narod nemaju nijedan razlog da tu nezakonitu vojnu operaciju amnestiraju stupanjem u NATO. Neka su naši protivnici jaki i uticajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da ne želimo da im se priključimo. Ne želimo vojnu granicu na Drini”, kaže Dodik.

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close