Cimet je bogat antioksidansima i drugim korisnim jedinjenjima.
Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, cimet može pokrenuti metabolizam.
Posljednjih godina, savremena nauka počela je da potvrđuje mnoge potencijalne zdravstvene koristi povezane sa cimetom.
Mnogo je stvari koje možemo učiniti kako bismo poboljšali naše kognitivno zdravlje, ali prvi korak počinje u kuhinji. Davanje prioriteta zdravoj ishrani koja uključuje sve hranjive materije garantuje uspjeh.
I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljenih hidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina. Kako se ispostavilo, neki začini imaju protuupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje.
A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje. Prema personalnom treneru Džoani Ven, cimet je jedna od najboljih opcija iz mnogih razloga.
Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, može podstaknuti metabolizam.
“Redovna konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osjećaj prijatnosti. Drugim riječima, odlično podstiče naš mozak”, pojasnila je Ven. To se događa, kako pojašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus.
“Cimet također pomaže smanjenju količine upale u tijelu i reguliše hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja” istakla je.
Cimet možete dodati kafi, čaju ili kuhanom vino, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smutiju. Mogućnosti su zaista beskrajne.
“Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu ishranu, brzo ćete primijetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja”, zaključuje Ven.
(Vijesti.ba)