USK

Direktor Una-Sana koledža u Bihaću lišen slobode

Turski državljanin incijala F. K. (identitet poznat redakciji), koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, danas je pozvan u MUP USK na razgovor, nakon čega je lišen slobode te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku.

Ovu informaciju za naš portal potvrdio je i advokat Nedim Ademović koji je bezuspješno pokušao ostvariti kontakt sa navedenim turskim državljaninom, ali mu, kako nam je rekao, to nisu omogućili u Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH u Bihaću

“Nama su rekli da nemamo punomoć za njegovo zastupanje. Međutim, čovjeka su lišili slobode i ne daju mu da priča s nama. Također, iz navedenog koledža su nam rekli da su pokušali pratiti vozilo u kojem su ga odveli, ali automobil se kretao velikom brzinom i praktično je prošao kroz sva crvena svjetla te ga je bilo nemoguće pratiti”, kazao nam je Ademović.

Inače, Nedim Ademović je pravni zastupnik nekoliko turskih državljana čije izručenje traži Turska. On ističe da F.K. ima stalni boravak u BiH, te da više od 20 godina sa svojom porodicom živi u našoj državi.

“Meni je nepojmljivo da ga povezuju s bilo čim osim sa politički motiviranom zahtjevu Turske za izručenje tzv. gullenovaca. Ovo bi mogao biti prvi slučaj otmice jednog turskog državljanina u BiH po zahtjevu vlasti u Turskoj. Svjedoci smo da su Kosovo, Azerbejdžan, Moldavija po zahtjevima Turske, na slične načine odvodile turske državljane i neformalno ih izručivale vlastima Turske”, rekao nam je Ademović.

Loading...

Ovaj koledž djeluje više od 20 godina, te je najuspješnija obrazovna institucija u ovom kantonu čiji su učenici nagrađeni na brojnim međunarodnim i državnim takmičenjima.

Inače, čitava priča potaknuta je nakon poziva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetullaha Gulena.

 

 

 

Izvor usn.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close