Zanimljivosti

Da li bi muslimani trebali slaviti Dan zaljubljenih?

Mnogi s pravom smatraju da je “Dan zaljubljenih” još jedna od zapadnjačkih komercijaliziranih napasti koja potiče iz SAD i Evrope Valentin je bio kršćanski svećenik koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu, te bio kažnjen smrću radi nepoštivanja carevog dekreta o zabrani sklapanja brakova, a Trifun je svećenik kojeg pravoslavci smatraju “zaštitnikom ljubavi i djevojaka

Valentinovo je tzv. “Dan zaljubljenih” i prilika da se na tezgama, nakon novogodišnjih i ostalih blagdanskih izdataka, ponovo kupi pokoja džidža “Made in China”, plišani medo, ruža i sl. Svi izlozi su okićeni crvenom bojom, dućani su prepuni malim i velikim srcima (s nogama i bez nogu), plišanim hajvančićima telećeg pogleda, bombonijerama, čokoladicama.. itd. Vrijeme je da se istroše svi oni koji su zaljubljeni i da na tome zarade svi oni kojima pamet ide ispred srca. Poruka je – ljubav se mjeri onim što kupiš.

Međutim, kada i kako je nastao ovaj dan? Zašto muslimani ne slave  i ne obilježavaju 14. februar? Podsjetit ćemo vas na neka od tumačenja o čemu se tu zapravo radi i koji su istinski korijeni ovog “kršćansko-pravoslavno-paganskog” blagdana.

Korijeni valentinskog blagdana

Valentinovo je naziv za Dan Valentinove smrti koji se obilježava 14. februara svake godine. Navodi se da je praznik izvorno paganski, te da njegove arhaične komponente kasnije preuzima kršćanstvo legendom o svećeniku Valentinu.

Loading...

Postoje razna objašnjenja o nastanku ovog blagdana, a većina njih povezana je sa imenom Valentin. Prema legendi, Valentin je bio svećenik koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu. Tada je na vlasti bio car Claudius II, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci puno bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Stoga je car zabranio da se mladi muškarci žene.

Ovu su odluku poštivali svi svećenici, ali Valentin se nije sa time slagao i potajno je nastavio vjenčavati mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. februara. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. februar danom Valentina, “zaštitnika zaljubljenih.”

S druge strane, pravoslavci uporedo sa 14. februarom, Danom Valentinove smrti slave i sjećanje na njihovog svećenika Trifuna kojeg smatraju “zaštitnikom ljubavi“. Oni vjeruju da je svećenik Trifun bio zaštitnik ljubavi i djevojaka koji je radi ubistva osuđen na Božiju kaznu odrubljenjem glave 250. godine.

Ljubav u ime Allaha

Islam je vjera iskrene i istinite ljubavi koja se zasniva na svemu onome što je lijepo i pravedno. Postoje razni oblici iskazivanja ljubavi koji su vjerski dozvoljeni, dok sa druge strane ima i onih oblika koji nisu dozvoljeni.

Vjera nas uči da je brak jedini dopustivi odnos ljubavi koji bi trebao postojati između muškarca i žene. Brakom se ostvaruju mnogi pozitivni i korisni interesi: čuvanje od haram odnosa, odgajanje zdravog potomstva, duševna ravnoteža i smirenost, jačanje i izgradnja odnosa koji počivaju na ljubavi i međusobnom uvažavanju, te se brak smatra sredstvom za rješavanje problema izopačenosti, razvrata, poroka i duševnih trauma.

Šejh Dželaluddin er-Rumi, spominjući fenomen ljubavi kako ga on doživljava, navodi riječima: “Ljubav pretvara gorko u slatko, zemlju u prašinu, mutno u najčišće, bol u ozdravljenje, tamnicu u bujnu bašču, bolest u blagodat, ugnjetavanje u milost. Ona smekšava željezo, topi stijenu, oživljava umrtvljenog, čini roba još crnjim…

Zašto NE Valentinovu?

Neko je jednom naveo par odličnih razloga zbog kojih bismo svi trebali biti protivnici obilježavanja Valentinova. Pored vjerskih, tu se navodi licemjerje koje vlada na taj dan kad se svi pretvaraju da su amanillahi zaljubljeni, međusobno se daruju i to samo JEDAN dan, kada se glumi da je sve u redu… a onda kada dođe 15. februar i ostali dani – nestane ljubav, poštivanje, uvažavanje.. itd.

Marketinški trikovi i to sve iz razloga da ljudi pokupuju i potroše što više novca na svakojake čokoladice, bombonijere, nakit, donji veš (zamišljajući se kao model idealnog tijela sa blještavo bijelim zubima).. Primjer jednog takvog trika i profita je prošlomjesečna najava jednog od najvećih američkih proizvođača čokolade Hershey, koji je uoči Valentinova obznanio poskupljenja čokoladnih proizvoda. Kažu da je poskupljenje opravdano zbog rastućih troškova sirovina. U Hersheyu se pravdaju da su podložniji poskupljenjima mlijeka i kakaovca od svoje konkurencije, Marsa i Nestlea, jer proizvode kvalitetniju čokoladu.

Materijalizam, i to recimo kada se konstantno forsira dužnost kupovine, koliko će se potrošiti na večeru i poklon,  kao što je primjer u Britaniji gdje godišnje bude potrošeno četiri milijarde dolara na čestitke, crvene ruže i večere uz svijeću, koje, uprkos jednakosti polova, uglavnom plaćaju muškarci. Žene, sa svoje strane, odlučno vrebaju muškarce čekajući koga da “ogule” za Valentinovo. Sve je spremno – komercijalizacija je potpuna!

Loading...
Tags

Slični članci

Preporučujemo

Close
Back to top button
Close