Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Džejla Ramović odgodila nastup u Skoplju: Kako bismo izbjegli neprijatnosti…

    6 Decembra, 2025

    Tajvan: Kina raspoređuje brodove “za vojne operacije” i predstavlja prijetnju regiji

    6 Decembra, 2025

    Njemački ministar: Bijela polja Sarajeva govore više od riječi

    6 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Subota, Decembar. 6
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Džejla Ramović odgodila nastup u Skoplju: Kako bismo izbjegli neprijatnosti…

      6 Decembra, 2025

      Heidi Klum zablistala na gala večeri uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo

      5 Decembra, 2025

      Vesna Zmijanac završila u Urgentnom centru

      5 Decembra, 2025

      Bihać garantuje zabavu s Marijom Šerifović u novogodišnjoj noći

      5 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Chef Nihad Mameledžija priprema ručak koji vas vodi pravo u Italiju – bez da napustite Sarajevo
    Magazin

    Chef Nihad Mameledžija priprema ručak koji vas vodi pravo u Italiju – bez da napustite Sarajevo

    18 Septembra, 2025
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Restoran Tomasi, novo ime na gastro sceni našeg grada, otvorio je vrata za sve ljubitelje italijanske kuhinje i mediteranskog načina pripreme hrane.

    Ekipa portala Žene.ba ih je posjetila tokom pripreme jednog ljetnog ručka, gdje su ih dočekali chef Nihad Mameledžija i njegov tim.

    Za ovu priliku pripremili su tri lagana, svježa jela koja predstavljaju ono najbolje iz moderne italijanske kuhinje, pripremljena s lokalnim i uvoznim namirnicama vrhunske kvalitete.

    Predjelo: Karpaccio od hobotnice i tune

    Ručak je počeo hladnim predjelom – karpacciom od hobotnice i svježe tune. Hobotnica se kuha tehnikom sous-vide, na niskoj temperaturi tokom osam sati, kako bi ostala mekana i sočna. Zatim se oblikuje u cilindar i reže na tanke kriške.

    Tuna se nareže, istuče između folije i marinira u soku od limuna, narandže, bijelom luku, balzamiko sirćetu i maslinovom ulju. Sve se servira hladno, začinjeno upravo onako kako to nalažu pravila „kuhanja na hladno“, bez termičke obrade – samo kiseline i začini.

    Uz par kapi aceta, bukolu, svježi peršun i maslinovo ulje, predjelo izgleda i miriše upravo onako kako se očekuje od modernog italijanskog restorana.

    Glavno jelo I: Fusili s kremom od graška i vongolama

    Drugi slijed donosi tanjir pun boje i ukusa – fusili u kremi od graška sa školjkama vongole. Pasta je “trafilata al bronzo”, što znači da je pravljena tako da zadrži hrapavu teksturu i upije sos.

    Grašak se kuha s bijelim lukom i maslinovim uljem, pa pretvara u glatku kremu. U nju se dodaju vongole, koje puštaju slanu morsku vodu direktno u jelo, dajući mu autentičan mediteranski okus.

    Dodaju se i parmezan, malo ljute paprike i komadić putera za zaokruživanje teksture i okusa. Pasta se završava klasičnom tehnikom „due salti in padella“ – dva skoka u tavi, kako bi upila sve arome. Bez suvišnog kićenja – samo čist, jasno definisan okus mora i zelenog povrća.

    Glavno jelo II: Filet orade s kaparima, limunom i puterom

    Treće jelo bio je filet orade, pripremljen s posebnom pažnjom na detalje. Riba se najprije pažljivo filetirala, sve kosti izvađene pincetom, a koža osušena da postane hrskava prilikom pečenja.

    Na tavi se riba prži s kožom prema dole, dok ne postane zlatna i hrskava, ali da unutrašnjost ostane mekana i sočna. U tavu se zatim dodaju kapari, bijeli luk, paradajz, bijelo vino i puter, čime se pravi lagan, aromatičan sos.

    Bez dodatnih priloga – samo riba, sos i limun za svježinu. Dovoljno za lagan ljetni obrok.

    Restoran Tomasi ne pokušava impresionirati složenošću, nego iskrenim pristupom kuhanju, kvalitetnim namirnicama i pažljivo biranim jelima koja zaista govore sama za sebe.

    U vremenu kada je gastronomija često zatrpana bespotrebnim ukrasima, Tomasi se vraća osnovama: dobar sastojak, dobra tehnika i ukus koji ostaje u pamćenju.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakErdogan poručio da se muslimani neće odreći prava na Istočni Jerusalem
    Sljedeći članak Trumpu priređen spektakularan doček ispred dvorca Windsor

    Možda vas zanima

    Magazin

    Džejla Ramović odgodila nastup u Skoplju: Kako bismo izbjegli neprijatnosti…

    6 Decembra, 2025
    Magazin

    Heidi Klum zablistala na gala večeri uoči ždrijeba za Svjetsko prvenstvo

    5 Decembra, 2025
    Magazin

    Vesna Zmijanac završila u Urgentnom centru

    5 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Džejla Ramović odgodila nastup u Skoplju: Kako bismo izbjegli neprijatnosti…

    6 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Džejla Ramović odgodila nastup u Skoplju: Kako bismo izbjegli neprijatnosti…

    6 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Džejla Ramović odgodila nastup u Skoplju: Kako bismo izbjegli neprijatnosti…

    6 Decembra, 2025

    Tajvan: Kina raspoređuje brodove “za vojne operacije” i predstavlja prijetnju regiji

    6 Decembra, 2025

    Njemački ministar: Bijela polja Sarajeva govore više od riječi

    6 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.