Nema puno deserata koji vas prvo pogode mirisom, zatim kremoznošću, i na kraju – ozbiljnošću voćnog završetka. Ovaj cheesecake s džemom od višanja ne igra na tu kartu izgleda.
Nema visine torte, nema slojeva kao iz izloga, ali ima ono što se pamti: okus koji ostaje.
Kremasta tekstura, diskretna slatkoća i onaj tanak sloj domaćeg džema od višanja koji kolaču daje karakter – ovo je desert za one koji znaju da je jednostavno najčešće i najbolje.
Sastojci
200 g mljevenog keksa
80 g otopljenog maslaca
500 g krem sira
200 ml kiselog vrhnja
120 g šećera
2 jaja
Vanilija po želji
Domaći džem od višanja (5 kašika ili više – po osjećaju)
Kako se pravi?
Podloga se utisne, fil se umuti bez žurbe, sve se peče dok ne postane zlatno. Kad se ohladi, stavite tanki sloj džema od višanja. Ostavite da prenoći, ako možete izdržati. Višnja mu daje dubinu, a vi samo viljušku.
(Vijesti.ba)