Poznat je po svom sočnom mesu i slatko-kiselom okusu, a koristi se i u tradicionalnoj medicini.
Ljekovite karakteristike nara uključuju:
Antioksdansi: Nar je bogat antioksidansima, posebno polifenolima, koji pomažu u smanjenju upala i štite tijelo od slobodnih radikala.
Zdravlje srca: Redovita konzumacija nara može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju lipidnog profila i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Protiv raka: Neka istraživanja sugeriraju da sastojci nara mogu usporiti rast određenih vrsta tumora, posebno raka prostate i dojke.
Poboljšanje probave: Nar može pomoći u poboljšanju probave i smanjenju simptoma probavnih poremećaja.
Podrška imunološkom sistemu: Zbog visokog sadržaja vitamina C, nar može ojačati imunološki sistem.
Zdravlje zuba: Ekstrakt nara može pomoći u sprječavanju bakterijskih infekcija i smanjenju upale desni.
Antibakterijska svojstva: Nar ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv raznih infekcija.
Nar se može konzumirati svjež, kao sok ili kao dodatak raznim jelima.
(Vijesti.ba)