Svijet

Britanija dobija evropsku podršku za pomorsku misiju u Hormuškom moreuzu

Francuska, Italija i Danska dale su prvu podršku britanskom prijedlogu za evropsku pomorsku misiju koja bi osiguravala plovidbu Hormuškim moreuzom, a što je odgovor na iransku zapljenu britanskog tankera, rekli su tri visoka diplomata EU u utorak.

Misija ne bi direktno uključila Evropsku uniju, NATO ili Sjedinjene Države, a osim brodova uključivala bi i avione, rekli su britanski ministri vanjskih poslova i odbrane u razgovoru s kolegama iz Italije, Španije, Francuske i Njemačke, prenosi Reuters.

Bio je to prvi formalni evropski sastanak otkako je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u ponedjeljak iznio planove parlamentu kako bi zaštitio moreuz kroz koji prolazi petina svjetske nafte.

Holandija razmatra britanski prijedlog, a zanimanje su pokazale Švedska, Poljska i Njemačka.

Predviđeni su sastanci na tu temu s ministrima iz Španije i Švedske.

Loading...

Misija zaštite vitalnog plovidbenog puta za izvoz sirove nafte mogla bi biti pod zajedničkim francusko-britanskim komandom, rekao je neimenovani diplomat.

“Zahtjev Velike Britanije, a ne Washingtona, olakšava Evropljanima okupljanje oko toga. Sloboda plovidbe je bitna, to je odvojeno od američke kampanje maksimalnog pritiska na Iran”, rekao je visokorangirani diplomat EU.

Britanija je intenzivirala aktivnosti nakon što su iranski marinci zauzeli tanker ‘Stena Impero’ u Hormuškom moreuzu.

 

 

 

Izvor face.ba

Loading...
Tags

Slični članci

Back to top button
Close