BiH

BiH bi ove godine mogla povećati izvoz za 7,3 posto

Ovaj rast izvoza, uz očekivano povećanje ekonomske aktivnosti i domaće tražnje, trebalo bi, s druge strane, rezultirati realnim povećanjem ukupnog uvoza od 4,8 posto.

Rezultat ovih kretanja uvoza i izvoza je blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom, dok bi doprinos spoljne trgovine u ekonomskom rastu za ovu godinu trebao biti blago pozitivan.

Ove projekcije su napravljene na osnovu pretpostavke da bi trend rasta u svjetskoj trgovini iz prethodne trebao biti nastavljen i u ovoj godini, što će imati pozitivne implikacije na region i samim tim i na BiH.

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH od 2019. do 2021. godine pokazuju da bi se moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od šest posto, 5,8 i pet posto.

Tokom ovog perioda očekuje se prosječni ekonomski rast od 3,6 posto u realnom smislu, povećanje investicija od skoro 10 posto na godišnjem nivou, povećanje zaposlenosti i intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

Loading...

S druge strane, viši nivo ekonomske aktivnosti dovest će do povećanja domaće tražnje u okviru korporativnog i sektora stanovništva, što će rezultirati i povećanjem uvoza u BiH.

Očekuje se da stope rasta uvoza budu nešto niže u odnosu na izvoz i trebalo bi da se kreću od 3,8 posto u 2019. godini, 3,6 posto u 2020. godini i 3,7 posto u 2021. godini.

Više stope rasta izvoza od uvoznih trebalo bi da rezultiraju povećanjem izvozne zastupljenosti bruto domaćeg proizvoda, uz stagnaciju učešća uvoza, što bi trebalo stabilizovati vanjskotrgovinski bilans.

Loading...

Slični članci

Preporučujemo

Close
Back to top button
Close