Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, ključan je za naš imunitet, zdravu kožu i bolju apsorpciju željeza.
Iako narandže često prednjače kao izvor ovog vitamina, postoji mnogo drugih voća i povrća koja također obiluju ovim važnim nutrijentom.
Jagode i paprike – Uz narandže, jagode su odličan izvor vitamina C, bogate antioksidansima i vlaknima. Paprike, pogotovo crvene i žute, također sadrže visoke količine vitamina C, a uz to su i bogate drugim vitaminima poput A, B i E.
Kivi i guava – Kivi, sa svojom kiselo-slatkom notom, i guava, tropsko voće bogato hranjivim tvarima, također će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom C.
Ove vrste mogu obogatiti vaše voćne salate ili smoothieje.
Brokula i papaja – Osim što brokula pruža oko 50 mg vitamina C na pola šoljice kuhane, ona je i izvrstan izvor drugih hranjivih tvari.
Papaja, uz svoj tropski okus, bogata je vitaminom C i idealna za svježe uživanje ili dodavanje u voćne salate.
Grejp, klementine i ananas – Citrusi poput grejpa i klementina, kao i sočni ananas, ne samo da će obogatiti vašu prehranu vitaminom C, već će dodati i raznovrsne okuse vašim jelima i pićima.
Za jači imunitet, zdraviju kožu i bolju apsorpciju željeza, razmislite o uključivanju ovih voćnih i povrtnih delikatesa u svoju svakodnevnu prehranu.
(Vijesti.ba)