SpaceVIP, američka kompanija za luksuzna putovanja u svemir, unajmila je poznatog danskog kuhara Rasmusa Munka koji će pripremati obrok za večeru na ivici svemira – po cijeni od 500.000 dolara po osobi.
Samo 24 sata nakon što je objavljena ponuda, mnogi ljudi su pitali gdje mogu da se prijave, prenio je Bloomberg.
Putovanje će trajati šest sati u svemirskom balonu, koji će se otisnuti u stratosferu sljedeće godine. Munk će napraviti meni za šest gostiju koji će se popeti na visinu od 30 kilometara iznad zemljine površine i večerati zajedno.
Meni tek treba da se dovrši, ali u intervjuu za Bloomberg, 32-godišnji kuhar je rekao da želi da jelovnik bude inovativan kao i putovanje.
Munk je kuhar u danskom restoranu “Alchemist”, koji je rangiran na petom mjestu u vodiču “Worlds best 50 restaurans” (Najboljih 50 restorana svijeta) za 2023. godinu.
Uprkos visokoj cijeni, Munk je rekao da se javilo više ljudi za prvo putovanje nego što ima mjesta u letjelici.
“Svjesni smo da je prvo putovanje vrlo skupo. Ali, na kraju krajeva, ovo je prvo iskustvo ovog tipa”, rekao je Munk, koji će također biti učesnik leta.
On je rekao da je plan da se organizuje još ovakvih putovanja i snizi cijena večere, kako bi više ljudi uživalo u jednom ovakvom iskustvu.
“Već smo imali desetine kvalifikovanih učesnika koji su izrazili ogromno interesovanje da budu dio ovog iskustva, ali je imamo samo šest mjesta. Pretpostavljamo da ćemo napraviti konačan spisak putnika u narednih nekoliko nedjelja”, rekao je osnivač njujorške kompanije SpaceVIP, Roman Chiporukha.
Letjelica, koju je napravila kompanija Space Perspective, ne zahtijeva nikakvu prethodnu obuku ili posebnu opremu. Kapsula pod pritiskom će biti podignuta svemirskim balonom, tehnologijom koju je razvila NASA, a ne raketom. Probni letovi počeće sljedećeg mjeseca.
SpaceVIP nije prva kompanija koja nudi opciju da se objeduje u svemiru. Prošle godine je francuska kompanija Zefalto objavila da želi da ponudi ljudima priliku da ručaju u balonu na ivici stratosfere za najmanje 132.000 dolara, počev od 2025. godine.
(Vijesti.ba)