Dok neka pića mogu hidratizirati kožu i pomoći u održavanju njezina sjaja, druga su prepuna šećera, kemikalija i dodataka koji ubrzavaju starenje i oštećuju elastičnost. Dermatologinja dr. Cheryl Rosen i drugi stručnjaci otkrili su koja bismo pića trebali izbjegavati ako želimo očuvati zdravlje kože i spriječiti prijevremeno starenje.
1. Gazirani napici s puno šećera
Gazirani sokovi, poznati po štetnim učincima na zdravlje, ozbiljno utiču na kožu, upozorava dr. Rosen. “Kemikalije poput fosfora, kalija i kofeina izvlače minerale iz kostiju i oštećuju ćelije tijela”, rekla je za SheFinds. Osim toga, dijetalni sokovi, iako su bez šećera, sadrže štetne hemikalije koje mogu izazvati prijevremene bore i upale.
Dermatologinja dr. Elaine F. Kung objašnjava kako glukoza i fruktoza u ovim napicima oštećuju kolagen i elastin u koži.
“Ovi spojevi otežavaju obnavljanje kože, što doprinosi bržem nastanku bora i dehidriranom izgledu”, dodaje. Stručnjakinje preporučuju vodu kao najbolji izbor.
2. Prerađene kafe u bocama
Kafa može biti dio jutarnje rutine, no prerađene kafe u bocama, koje su pune šećera i dodataka, izuzetno su loše za kožu.
“Ove kafe prepune su toksina koji isušuju kožu, posebno ako se često konzumiraju. Kofein u ovim pićima može oduzeti koži elastičnost i prirodni sjaj”, napominje dermatolog dr. Nadir Qazi, prenosi Index.
Takve kafe često sadrže sirupe, umjetne boje i masti koje dodatno pogoršavaju dehidraciju kože, ističe nutricionistica Dana Ellis Hunnes.
Za zdraviju alternativu, stručnjaci preporučuju crnu kafu koja pruža energiju bez suvišnih kalorija i štetnih sastojaka. “Crna kafa je jednostavan, zdrav i niskokaloričan izbor koji pomaže očuvanju elastičnosti kože”, dodaje dr. Qazi.
3. Zaslađeni sokovi poput ledenog čaja
Još jedno popularno piće koje može negativno utjecati na kožu je ledeni čaj, naročito kada je jako zaslađen. “Pretjerani unos rafiniranog šećera uzrokuje unutarnja oštećenja kolagena i elastina u koži, stvarajući napredne produkte glikacije (AGEs)”, objašnjava stručnjakinja za zdravlje kože, dr. Simran Sethi.
Ova oštećenja smanjuju čvrstoću i elastičnost kože, čineći je podložnom dehidraciji i stvaranju bora, dodaje dr. Sethi.
Kao alternativu preporučuje konzumaciju voća koje može zadovoljiti želju za slatkim i istovremeno hidratizirati kožu zbog visokog udjela vode.
(Vijesti.ba)