Iako povremeno konzumiranje ovih namirnica neće nužno uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, doktori ih konzumiraju rijetko ili gotovo nikako. Prekomjerna konzumacija crvenog mesa, poput odrezaka i hamburgera, povezana je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva i stvaranja polipa.
Dr. Rizvana Shoudhari napominje da crveno i prerađeno meso sadrže visok udio zasićenih masti, što može imati štetan učinak na zdravlje. Osobe koje svakodnevno konzumiraju više od 100 grama ovih proizvoda trebale bi obratiti pažnju na količinu koju jedu.
Iako pileći medaljoni i pržena riba često spadaju u popularne brze obroke, gastroenterolozi upozoravaju na negativne posljedice prženja u dubokom ulju. Dr. Mahmoud Ghanoum objašnjava da pržena hrana može narušiti ravnotežu crijevne mikroflore, što može povećati rizik od ateroskleroze i problema sa srcem i moždanim udarom.
Dugoročno, nakupljanje masti i drugih tvari u krvnim žilama može ozbiljno ugroziti zdravlje.
Iako su proteinske pločice često reklamirane kao zdrav izbor međuobroka, mnoge od njih sadrže visok postotak prerađenih sastojaka i aditiva koji mogu izazvati probavne smetnje, poput nadutosti i plinova.
Dr. Harmony Allison savjetuje da je bolje unositi proteine iz prirodnih izvora poput mlijeka, maslaca od kikirikija, orašastih plodova i sjemenki bundeve, umjesto da se koriste dodaci s aditivima.
Hrenovke i drugi prerađeni mesni proizvodi često se nalaze u prehrani mnogih, ali dr. Rabia De Latour ističe da ih treba konzumirati s oprezom. Istraživanja pokazuju da učestala konzumacija crvenog i prerađenog mesa, četiri ili više puta sedmično, može povećati rizik od raka debelog crijeva za 20 posto.
Također, mnogi mesni proizvodi sadrže konzervanse i aditive koji mogu negativno utjecati na probavni sistem.
Redovita konzumacija gaziranih i zaslađenih pića povezuje se s razvojem kroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih problema.
Dr. Simon Matthews upozorava da takva pića mogu izazvati probavne smetnje poput nadutosti, podrigivanja i refluksa, zbog prisutnosti ugljičnog dioksida koji stvara dodatni pritisak u želucu. Stručnjaci savjetuju smanjenje unosa ili potpuno izbacivanje ovih pića iz prehrane zbog njihovog negativnog utjecaja na zdravlje.
Iako povremeno uživanje u ovim namirnicama ne predstavlja neposrednu prijetnju, gastroenterolozi ih izbjegavaju u svakodnevnoj prehrani kako bi dugoročno očuvali zdravlje i smanjili rizik od ozbiljnih bolesti.
(Vijesti.ba)