Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Muzaferija: Osvojeni bodovi na početku sezone su veliko olakšanje za mene

    14 Decembra, 2025

    Pucnjava u Brčkom: Ranjen muškarac, napadač uhapšen

    14 Decembra, 2025

    Penzioneri će činiti skoro 30 posto njemačkog stanovništva do 2038. godine

    14 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Nedjelja, Decembar. 14
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Još jedan debakl Karleuše: Na koncertu se skupila “šačica” ljudi

      14 Decembra, 2025

      Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

      14 Decembra, 2025

      Sve više kupaca odustaje od električnih auta, vraćaju se benzincima

      14 Decembra, 2025

      Gole grudi brazilske manekenke srušile su mreže

      14 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Ima antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje: ovaj ljuti lijek bi nam uvijek trebao biti pri ruci
    Magazin

    Ima antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje: ovaj ljuti lijek bi nam uvijek trebao biti pri ruci

    24 Februara, 2025
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Korijen je bogat vitaminom C i antioksidansima, a jelima daje intenzivno aromatičan i pikantan okus…

    Specifičan, intenzivan okus hren čini savršenim sastojkom za davanje specifične note jelima od mesa, povrća i ribe, ali i za pripremu aromatičnih umaka i začina. Ali hren ima i brojne dobrobiti za zdravlje pa ga, ako dosad niste, pokušajte češće dodati u svoje omiljene recepte. Hren je biljni rod iz porodice krstašica, iste one kojoj pripadaju kupus i rotkvice. Njegov bijeli, debeli korijen cilindričnog oblika ima pikantan i intenzivan okus, nalik okusu senfa ili wasabija, čija esencija se oslobađa kad se korijen nariba ili samelje. Iako se najčešće konzumira upravo korijen, i listovi hrena su jestivi, piše Živim.hr.

    Dobrobiti i rizici

    Bogat vitaminom C, hren je i izvor vlakana i minerala, poput kalija, kalcija i fosfora te antioksidansa. Sadrži glukozinolate i izotiocijanate, koji su zaslužni za njegov pikantan okus i lakrimogen djelovanje korijena, što znači da izaziva suze pomalo nalik luku. Među njegovim glavnim pozitivnim svojstvima su ona antibakterijska i protuupalna te povoljan učinak na probavu. Konzumacija hrena u studijama je povezana s brojnim dobrobitima za zdravlje, poput poboljšanja stanja kod bolesti dišnog sistema, poboljšanja probave i pomoći kod mokraćnih infekcija. No, konzumacija se ne preporučuje osobama s bubrežnim i želučanim problemima, a ne preporučuje se ni u trudnoći. Količine koje se uobičajeno koriste u kuhinji su umjerene, no prekomjerna konzumacija, zbog visokog udjela izotiocijanata, može utjecati na apsorpciju joda, esencijalnog minerala za funkciju štitnjače. Važno je biti pažljiv i pri rukovanju korijenom jer njegov snažan miris može izazvati suzenje i, u nekim slučajevima, čak i nadraženost očiju, s mogućnošću razvoja konjuktivitisa ili glavobolje.

    Smanjuje upalu

    Hren sadrži hemikaliju koja se naziva sinigrin za koji su istraživanja pokazala da smanjuje upalu blokirajući ili mijenjajući dijelove imunološkog sistema koji je uzrokuju. Studije sugerišu i da bi sinigrin mogao pomoći u ublažavanju simptoma ateroskleroze, no potrebna su detaljnija istraživanja prije nego što se o tome donesu definitivni zaključci. Može pomoći u smanjenju rizika od stanja poput artritisa, Alzheimerove bolesti, dijabetesa, bolesti srca i raka.

    Sprečava oštećenja stanica

    Korijen hrena prirodno je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od staničnih oštećenja tako što se priljubljuju uz slobodne radikale. Neke su studije uputile na to da bi hren mogao spriječiti razvoj kancerogenih stanica u debelom crijevu, plućima i želucu, no potrebna su dodatna ispitivanja na ljudima kako bi se ta teza potvrdila.

    Poboljšava zdravlje dišnog sistema

    Ako ste ikada jeli hren, poznat vam je onaj osjećaj peckanja koji se može javiti u nosu, grlu i sinusima. Možda vam to smeta, ali zapravo je korisno za zdravlje vašeg dišnog sistema. Jedna je studija pokazala da suplement na bazi osušenog hrena učinkovito liječi infekcije sinusa i bronhitis.

    Antibakterijski učinak

    Studije su pokazale da izotiocijanati, fitokemikalije prisutne u hrenu, mogu uništiti bakterije i gljivice koje uzrokuju bolesti, poput trovanja hranom, želučanih čireva i gljivica na koži i noktima.

    U kuhinji

    Hren se najčešće koristi kao začin. Njegov pikantan okus odlično se slaže sa širokom lepezom jela, poput onih od tjestenine, kuhanog mesa, ribe, salate i variva. Može se koristiti nariban ili mljeven u pripremi umaka. Jedan od najpopularnijih načina pripreme je umak od hrena koji se dobiva miješanjem naribanog hrena, sredine od hljeba, octa, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, šećera i soli. Taj umak je idealan dodatak raznim glavnim jelima, ali i tvrdo kuhanim jajima, kuhanom te sirovom povrću, a možete u njega umakati i riblje štapiće, namazati ga u burgere umjesto majoneze, umiješati u pire od krumpira kako biste mu dali pikantniju notu ili njime preliti steak. Inače, svježi hren se može kuhati, pirjati i peći na grillu, a odlično se slaže s cveklom, krumpirom i brokulom.

    Ne miješajte ga s wasabijem

    Hren nemojte brkati s wasabijem, poznatijim i kao japanska rotkvica od koje se priprema istoimeni zeleni i vrlo pikantan umak. Iko je način korištenja sličan, hren ima intenzivniji i dugotrajniji pikantan okus, dok je wasabi blaži i njegova pikantnost brže nestaje. Zbog otežanog uzgoja pravi wasabi je rijedak i vrlo skup, a to je ujedno i razlog zbog kojeg restorani ponekad koriste zeleni umak koji ima veći postotak hrena nego pravog wasabija.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakOva liga je najluđa u Evropi: Prva četiri tima imaju isto bodova
    Sljedeći članak Sjevernokorejci zlostavljani na kineskim brodovima, godinama nisu kročili na kopno

    Možda vas zanima

    Magazin

    Još jedan debakl Karleuše: Na koncertu se skupila “šačica” ljudi

    14 Decembra, 2025
    Magazin

    Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

    14 Decembra, 2025
    Magazin

    Sve više kupaca odustaje od električnih auta, vraćaju se benzincima

    14 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Muzaferija: Osvojeni bodovi na početku sezone su veliko olakšanje za mene

    14 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Muzaferija: Osvojeni bodovi na početku sezone su veliko olakšanje za mene

    14 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Muzaferija: Osvojeni bodovi na početku sezone su veliko olakšanje za mene

    14 Decembra, 2025

    Pucnjava u Brčkom: Ranjen muškarac, napadač uhapšen

    14 Decembra, 2025

    Penzioneri će činiti skoro 30 posto njemačkog stanovništva do 2038. godine

    14 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.