Znate onaj osećaj kada zagrizete odličan čokoladni kolač koji je savršeno mekan, sočan i topi se u ustima? A da li je moguće da taj efekat postignete bez previše putera i ulja? O da! Recept koji slijedi je najbolji dokaz za to.
Tajna je u nekoliko neočekivanih sastojaka koji čine čuda. Instant čokoladni puding pruža svilenkastu teksturu, grčki jogurt daje sočnost, a sos od jabuke služi kao zdrava zamjena za masti. Konačan rezultat? Preukusna poslastica koja je raj za nepca!
Domaći pire od jabuka lako možete napraviti sami:
- Jabuke oljuštite, uklonite sjemenke i isijecite na kockice.
- Dodajte im vodu i limunov sok, pa kuhajte na laganoj vatri dok ne pretvore u kašu.
- Izgnječite ih štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krompir i kuhajte još 5-10 minuta dok tečnost ne ispari, piše Miss7.
A evo i recepta za ovaj savršen čokoladni kolač:
Najsočniji čokoladni kolač
Sastojci:
1,5 šolja šećera
3 kašike ulja od avokada (ili maslinovog ulja)
115 g pirea od jabuke
1 jaje
2 belanceta
1 šolja kafe
3/4 šolje kakao praha
2 kašičice ekstrakta vanile
1 šolja mleka
2 šolje brašna
110 g pudinga od čokolade u prahu
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
1/4 šolje grčkog jogurta
suncokretovo ulje
Priprema:
- Zagrijte rernu na 160°C.
- Pleh za pečenje lagano podmažite uljem i pospite brašnom, pa odstranite višak.
- U velikoj činiji pomešajte brašno, čokoladni prašak za puding, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ostavite po strani.
- U srednjoj posudi pomiješajte vruću kafu i kakao dok se kakao potpuno ne rastvori.
- Postepeno dodajte mlijeko i ekstrakt vanile i ostavite na stranu.
- Mikserom na maloj brzini sjedinite šećer i kokosovo ulje, pa dobro izmešajte.
- Dodajte sos od jabuka i miješajte dok se ne sjedini.
- Zatim dodajte jaje i bjelanca i umiješajte u smjesu.
- Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, počevši od suhih, dok se sve ne sjedini.
- Na kraju dodajte grčki jogurt i lagano miješajte dok se ne sjedini.
- Sipajte smjesu u pripremljen kalup i pecite 40 minuta (za kalup 23 x 33 cm) ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
- Ako pravite mafine, pecite 25-30 minuta. Uživajte!
(Vijesti.ba)