Turski pide je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji spaja bogatstvo začina i sočno meso, sve upakirano u savršeno hrskavo tijesto.
Ovaj tradicionalni recept idealan je za porodične obroke ili okupljanja s prijateljima. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i brzinu pripreme, turski pide postaje omiljeni obrok za svaku priliku.
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 1 mala kašika šećera
- so
- 1 jaje
- 150 ml ulja
- 200 ml mlakog mlijeka + voda po potrebi
Sastojci za punjenje:
- 300-400 g mljevenog mesa
- luk
- so, kumin, dimljena paprika, klinčići, bijeli luk, chilli, peršun
- pelati od paradajza
- opcionalno sir
- kečap s karijem
Priprema:
1. Umijesite tijesto i ostavite da odstoji nekoliko sati.
2. Za punjenje, izdinstajte luk i meso, pa dodajte začine i paradajz. Po potrebi, dolijte malo vode.
3. Tijesto podijelite na 4-6 dijelova i oblikujte u ovalne oblike. Napunite mesom, ostavite prazno oko krajeva.
4. Premažite krajeve žumancem pomiješanim s jogurtom, po želji pospite sezamom.
5. Pecite u rerni na 220°C dok krajevi ne porumene, a ako želite, dodajte sir i vratite u rernu na nekoliko minuta.
6. Poslužite s kečapom (s karijem)
Kako Turci često kažu, “samo je pide vrijedan pažnje”, jer nijedno drugo jelo ne može pružiti takvu ravnotežu okusa i tekstura. Afiyet olsun! (Dobar tek!)
(Vijesti.ba)