Međutim, često se događa da ostatci pomfrita postanu gnjecavi i izgube onaj prepoznatljiv hrskavi sloj koji svi volimo.
Stručnjaci za hranu otkrili su nekoliko trikova koji će vaš pomfrit ponovno učiniti hrskavim, a proces je jednostavan i traje manje od pet minuta.
Hunter Ebling, stručnjak iz Maine Lobster Now, ističe da je friteza na vrući zrak savršeno rješenje za oživljavanje pomfrita. Prema njegovim riječima, friteza ravnomjerno cirkulira vrući zrak oko pomfrita, hrskajući ih bez da postanu masni.
“Postavite fritezu na 190°C, ostavite pomfrit četiri minute, i dobit ćete rezultat kao da ste ga tek ispekli – hrskav i ukusan”, objašnjava Ebling.
Također, način na koji čuvate ostatke pomfrita može značajno utjecati na njihovu kvalitetu prilikom ponovnog zagrijavanja. Preporučuje da ih odmah nakon jela ohladite i pohranite u frižider s labavim poklopcem.
“Stavljanje pomfrita u hermetički zatvorenu posudu može činiti da izgledaju svježije, ali zapravo zadržava vlagu, čineći ih gnjecavijima kad ih ponovo podgrijavate”, dodaje Hunter.
Također savjetuje da prije stavljanja pomfrita u fritezu, osušite višak vlage kuhinjskom krpom ili lagano posolite.
Za one koji nemaju fritezu, Ebling ima alternativu: obična rerna također može poslužiti za vraćanje hrskavosti. Preporučuje da je zagrijete na 220°C, rasporedite pomfrit u jednom sloju na limu za pečenje i pečete oko 5-10 minuta.
Ovaj postupak omogućit će da pomfrit ponovno postane hrskav.
Ako želite još bolji rezultat, prženje na tavi također je odličan način da pomfrit oživi.
“Koristite vrlo vruću tavu s malo ulja, samo dovoljno da prekriva dno, i stalno pomičite pomfrit kako biste spriječili da izgorite”, savjetuje stručnjak.
(Vijesti.ba)