Neodgovarajuće čuvanje određenih namirnica može dovesti do raznih zdravstvenih problema i promjena u okusu. Stoga je ključno pravilno pohraniti hranu kako bi sačuvala svoj okus, teksturu i bila sigurna za konzumiranje.
Evo nekoliko kombinacija hrane koje nikako ne biste smjeli držati zajedno:
Jabuke ne bi trebale biti pohranjene zajedno s lukom ili bijelim lukom jer mogu apsorbirati njihov specifičan miris, što utječe na svježinu i okus plodova. Zbog toga je najbolje držati jabuke i luk odvojeno. Ako se ipak dogodi da ste ih pohranili zajedno i primijetili promjene u okusu, pokušajte ih odvojiti što prije.
Mrkve imaju sposobnost upijanja mirisa, pa je preporučljivo držati ih odvojeno od proizvoda koji ispuštaju etilen, poput jabuka. Etilen ubrzava zrenje mrkve, što može promijeniti njezin okus. Najbolje je mrkve pohraniti s drugim korjenastim povrćem, kao što su cvekla i krompir, dok jabuke trebaju imati svoje vlastito mjesto.
Smokve su posebno osjetljive na etilen, koji ubrzava njihov proces zrenja. Stoga je važno čuvati ih odvojeno od povrća poput kupusa, koji ne reagira dobro na etilen. Kupus je najbolje pohraniti u hladnjaku, zamotan u plastičnu foliju, kako bi zadržao svoju vlagu.
Gljive lako upijaju mirise drugih namirnica, pa ih ne bi trebalo držati zajedno s bijelim lukom. Osim toga, gljive ne smiju biti izložene vlazi jer to pogoduje njihovom bržem kvarenju i stvaranju plijesni. Idealno bi bilo pohraniti ih u papirnatoj vrećici unutar hladnjaka.
Važno je paziti na to koje vrste hrane skladištite zajedno, te slijediti ove savjete kako biste očuvali kvalitetu i svježinu namirnica, kao i spriječili neželjene promjene u njihovom okusu.
(Vijesti.ba)